Hrvatska u grupi sa Španijom, Češkom i Turskom

Nogometaši reprezentacije Hrvatske na Evropskom prvenstvu naredne godine u Francuskoj takmičit će se u grupi D, a rivali će im biti Španija, Češka i Turska, određeno je na današnjem žrijebu grupne faze u Parizu koji je realiziran uz jako policijsko osiguranje i bez prisustva predsjednika Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michela Platinija.

Dvadeset i četiri reprezentacije – učesnice EURO 2016 podijeljene su u šest grupa:

Grupa A: Francuska, Rumunija, Albanija, Švicarska.

Grupa B: Engleska, Rusija, Vels, Slovačka.

Grupa C: Njemačka, Ukrajina, Poljska, Sjeverna Irska.

Grupa D: Španija, Češka, Turska, Hrvatska.

Grupa E: Belgija, Italija, Irska, Švedska

Grupa F: Portugal, Island, Austrija, Mađarska.

Prvaku maksimalnih 27 miliona eura

Hrvatska reprezentacija je samim plasmanom na EP zaradila osam miliona eura, a ukoliko postane evropski prvak, zaradit će čak 27 miliona eura.
UEFA je povećala je ukupni nagradni fond za EURO 2016 sa 196 na čak 301 milion eura.
Međutim, u Francuskoj će nastupiti osam reprezentacija više nego što je to bilo na posljednjem EP-u u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.
Svaka od 24 reprezentacije koje su izborile plasman na EURO dobit će po osam miliona eura.
Pobjeda u grupi donosi milion eura, a bod 500.000 eura.
Plasman u osminu finala UEFA nagrađuje sa dodatnih 1,5 miliona eura, ulazak u četvrtfinale donosi 2,5 miliona eura, a u polufinale četiri miliona eura.
Prvak će dobiti još osam miliona eura, a poraženi u finalu pet miliona eura.
Tako bi novi evropski prvak, ako u grupi ostvari sve tri pobjede, za naslov mogao zaraditi 27 miliona eura, što je 3,5 miliona eura više nego na EURO 2012.

Prvi susret Hrvatska igra 12. juna na Parku prinčeva u Parizu protiv Turske, slijedi dvoboj sa Češkom u St. Etienneu 17. juna, a posljednji susret „Vatreni“ igraju sa Špancima 21. juna u Bordeauxu.

Hrvatska reprezentacija bila je smještena u drugu jakosnu skupinu, a ovo joj je peti nastup na europskim smotrama. U Engleskoj (1996) i Austriji i Švicarskoj (2008) plasirala se u četvrtfinale, a u Portugalu (2002), te Poljskoj i Ukrajini (2012) nije prošla grupnu fazu.

„Treba malo proanalizirati, ali činjenica je da nema lake skupine, a ova je uvjetno rečeno jedna od zahtjevnijih. Mislim da se Hrvatska sa svim ovim momčadima može ravnopravno nositi, premda treba istaknuti Španjolsku koja je kao aktualni prvak Europe favorit skupine. Neovisno o ishodu ždrijeba, Hrvatska ostaje pri svom cilju, a to je pokušati biti bolji od svih protivnika u svim utakmicama. Nemamo pravo ustuknuti, moramo se protiv svakoga pokušati nametnuti i prezentirati svoju neupitnu kvalitetu. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti“, rekao je selektor Hrvatske Ante Čačić nakon žrijeba.

„Bit će zanimljivo i neizvjesno, imamo priliku uzvratiti Turcima za ono nesretno ispadanje u Austriji, a Češka je jako dobro vođena u mandatu izbornika Vrbe. Mislim da je dobro što sa Španjolskom igramo kasnije, oni će vjerojatno tada već razmišljati i o drugom krugu, i mi u tome također vidimo svoju šansu.“

Prvenstvo otvaraju domaćin Francuska i Rumunija na Saint Denisu 10. juna. 

Bit će to prvo prvenstvo Starog kontinenta sa 24 reprezentacije, nakon što je na posljednjih pet EURO-a učestvovalo po 16 ekipa.

Bez Platinija

Program su vodili bivši francuski reprezentativac Bixente Lizarazu (45) i holandski as Ruud Gullit (53). Lizarazu je bio član francuske reprezentacije koja je 1998. godine osvojila svjetski, a dvije godine kasnije i evropski naslov. Za “Trikolore” je odigrao 97 utakmica i postigao dva gola.

Gullit je u dresu holandske reprezentacije slavio na Evropskom prvenstvu 1988. godine. Uz njih dvojicu, “plesu kuglica” prisustvovat će i asistirati druge zvijezde nogometa kao što su David Trezeguet, Antonin Panenka, Vicente Del Bosque, Oliver Bierhoff i Angelos Charisteas.

Na žrijebu nije bilo predsjednika UEFA-e Platinija, kojem je Međunarodni sud za sportsku arbitražu u petak odbio žalbu na 90-dnevnu suspenziju koju mu je izrekla Etičke komisije Svjetske nogometne asocijacije, zbog sumnje na umiješanost u korupcijsku aferu.

Etička komisija FIFA-e Platiniju je 7. oktobra izrekla tromjesečnu zabranu obavljanja svih dužnosti u nogometu, a razlog je bila sumnjiva isplata dva miliona švicarskih franaka koje je Platini primio 2011. godine od FIFA-e, po nalogu predsjednika Seppa Blattera, koji je također pod suspenzijom.

U osminu finala plasirat će se po dvije najbolje plasirane selekcije iz svih grupa, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Evropsko prvenstvo naredne godine igrat će se od 10. juna do 10. jula, a domaćin prvog i posljednjeg meča je Pariz.


Reprezentacije Španije, Češke, Turske i Hrvatske [EPA]

Dosadašnje utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv Češke, Španije i Turske:

HRVATSKA – ČEŠKA

2011, prijateljska: Hrvatska – Češka 4:2

1996, prijateljska:  Hrvatska – Češka 1:1

HRVATSKA – ŠPANIJA

2006, prijateljska: Španija – Hrvatska 2:1

2000, prijateljska: Hrvatska – Španija 0:0

1999, prijateljska: Španija – Hrvatska 3:1

1994, prijateljska: Španija – Hrvatska 0:2

EURO 2012, utakmica u grupi: Hrvatska – Španija 0:1

HRVATSKA – TURSKA

2004, prijateljska: Hrvatska – Turska 2:2

1997, prijateljska: Hrvatska – Turska 1:1

EURO 2008, četvrtfinale:  Hrvatska – Turska 1:3 nakon penala (0:0 / 1:1)

EURO 1996, utakmica u grupi:  Hrvatska – Turska 1:0

Dodatne kvalifikacije za EURO 2012: Turska – Hrvatska 0:3, Hrvatska – Turska  0:0

Izvor: Al Jazeera i agencije