Oglasi

Hrvatska turistička zajednica: U julu ostvareno 2,44 miliona dolazaka

Dolasci turista su na 50-postotnom nivou u poređenju s prošlom godinom, a noćenja na 58-postotnom.
Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 780.000 turista, tvrde iz Hrvatske turističke zajedniceEmica Elvedji/PIXSELL

Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u julu ostvareno 2,44 miliona dolazaka i 18,6 miliona noćenja što predstavlja 53 posto dolazaka i 61 posto noćenja ostvarenih u julu prošle godine, objavili su u subotu iz Hrvatske turističke zajednice.

Dodaje se da su strani turisti ostvarili 2,13 miliona dolazaka (50 posto nivoa rezultata prošlogodišnjeg jula) i 15,7 miliona noćenja (58 posto noćenja prošlogodišnjeg jula), dok su domaći turisti ostvarili 325.000 dolazaka (91 posto ostvarenog u julu prošle godine) i 2,90 miliona noćenja (81 posto ostvarenog u julu prošle godine).

“Nalazimo se na prvom prolaznom vremenu. Ovo su, s obzirom na okolnosti, odlični rezultati i dobra najava za august koji je pred nama. Pojačane promotivne aktivnosti, kako pozivne oglašivačke kampanje, tako i one informativnog karaktera, provodit ćemo do kraja augusta na tržištu Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Italije s obzirom da je riječ o vrlo važnim tržištima za naš turizam na kojima se Hrvatska nalazi na popisu sigurnih zemalja", kaže Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, prenijela je Anadolija.

Najviše turista iz Njemačke

"Bitno je i dalje odgovorno ponašanje te pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi zadržali status naše zemlje kao sigurne turističke destinacije i od ove turističke sezone izvukli maksimum“, dodao je.

U julu najveći broj noćenja ostvaren je s tržišta Njemačke (4,43 miliona noćenja), a slijede Slovenija (3,44 miliona) i Hrvatska (2,9 miliona).

Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 780.000 turista.

U prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatska je zabilježila 4,11 miliona dolazaka i 26,34 miliona noćenja, zaključuju iz HTZ-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.