Hrvatska: Štrajkači iz Uljanika i 3. maja protestirali u Zagrebu

Uljanik, Štrajk, Radnici
U ponedjeljak je blizu 1.500 radnika Uljanika ponovno stupilo u štrajk (Al Jazeera)

Prosvjed radnika Uljanika i 3. maja na Markovu trgu završio je u ranim poslijepodnevnim satima, nakon čega su se prosvjednici razišli, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel obavijestio je kako će štrajk trajati dok radnicima ne sjednu plaće za srpanj.

“Došli ste danas sa ciljem da imate radna mjesta, sa ciljem da imate plaće i da imate proizvodnju”, istaknuo je Novosel obraćajući se prosvjednicima, kojih je dio izražavao nezadovoljstvo postignutim dogovorom.

Poručio im da je prosvjed završio, a štrajk će prekinuti u onom trenutku kada dobiju plaću za srpanj.

Dodao je kako bi Uprava brodogradilišta, ako ima i malo moralne odgovornosti, trebala otići prije nego se prosvjednici vrate u Rijeku i Pulu.

Očekuje se plaća

“Ako neće sami otići, otjerat ćemo ih”, poručio je Novosel.

Prethodno je ministar gospodarstva Darko Horvat rekao da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

Nakon sastanka u hrvatskoj Vladi predstavnici Štrajkaškog odbora Uljanika i 3. maja izjavili su kako su dijelom zadovoljni jer bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što prime plaću za srpanj.

Jedna bi bila osigurana, a druga isplaćena, razgovara se s više banaka. 

Nakon isplate plaće za srpanj, štrajk prestaje, izjavio je nakon sastanka u Vladi sindikalac Đino Šverko.

Više od sat vremena trajao je sastanak predstavnika Štrajkaškog odbora s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrima kako bi se našao model za opstanak brodogradilišta 3. maj i Uljanik.

Uljanik Grupa ranije je poručivala da im treba oko 100 milijuna eura za sljedeća četiri mjeseca za gradnju brodova, hladni pogon i isplatu plaća.

Radovi stali sredinom prošlog tjedna

Tada se ne bi aktivirala državna jamstva u iznosu od 250 milijuna eura.

Vlada je dosad bila kritična prema Upravi koju smatra najodgovornijom za nastalu situaciju.

U Zagreb je u ponedjeljak stiglo blizu tisuću radnika riječkog brodogradilišta 3. maj i pulskog Uljanika, gdje su prosvjedovali pred zgradom vlade na Markovom trgu.

Njihovi predstavnici nakon početka prosvjeda ušli su u Vladu na sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Radnici traže isplatu plaća za srpanj, ali i osiguravanje nesmetanog daljnjeg rada restrukturiranjem, nezadovoljni stanjem u Uljanik grupi. 

Radovi u brodogradilištima stali su sredinom prošlog tjedna, a za trenutačnu situaciju krive upravu Uljanika i hrvatsku Vladu, prenosi Hina.

Nezadovoljni radnici, koji su autobusima stigli iz Pule i Rijeke, okupili su se na Jelačićevu trgu te su u povorci krenuli Zakmardijevim stupama i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga.

Štrajkašima su na Trgu bana Josipa Jelačića podršku došli dati pripadnici Radničke fronte s transparentima.

Pripadnici Radničke fronte rekli su novinarima da su došli dati podršku štrajkašima zbog “čiste korupcije IDS-a (Istarskog demokratskog saveza) i HDZ-a i ostalih”.

Dolazak radnika brodogradilišta na središnji zagrebački trg dočekali su i neki građani, među kojima i prosvjednik obučen u Batmana s porukom: “To do list: save Gotham City, save Uljanik, save 3. maj, save Croatia!”

Štrajk do ispunjenja zahtjeva

Opći štrajk u brodogradilištu 3. maj, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza, jer radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj.

Štrajkaški odbor najavio je da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj.  

U riječkom 3. maju traže i da im se omogući nabava materijala kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Uprava Uljanik Grupe u ponedjeljak je opovrgnula informaciju da se u pulski Uljanik, dok su radnici u općem štrajku, dovode zamjenski radnici za dovršetak izgradnje kruzera koji se gradi u Uljaniku za stranog brodovlasnika.

“U dijelu završnog opremanja polarnog kruzera rade strani montažeri koji su u Puli već više od pola godine i rade neovisno o Uljaniku za brodovlasnika”, navodi se u priopćenju Uprave Uljanik Grupe.

Ističu da je potpuno kriva i netočna formulacija, koju su prenijeli pojedini hrvatski mediji, da brodovlasnik želi dovesti svoje nove zamjenske ljude za izgradnju kruzera.

Izvor: Al Jazeera i agencije