Hrvatska: Štitimo interes domaćih mljekara

Hrvatska je reagirala na stavljanje četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine na listu mljekara kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju, čime je izvoz mlijeka iz te zemlje u EU stopiran do daljnjeg, neslužbeno se doznaje iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, prenosi Hina.

Evropska komisija o tome će raspravljati 16. septembra i do tada te četiri mljekare ne mogu izvoziti u Evropsku uniju.

Riječ je o Mljekari Livno, Meggleu iz Bihaća, Milkosu iz Sarajeva i Mljekoproduktu iz Kozarske Dubice, koje je Evropska komisija uvrstila na listu onih kojima je od 26. augusta trebao biti dopušten izvoz u EU-a.

Kako bi zaštitila interes domaćih mljekara, Hrvatska je poslala diplomatski oštro saopćenje prema Evropskoj komisiji i tražila da se lista, proširena sa četiri spomenute mljekare, prolongira i da se još jednom raspravi na Komisiji, odnosno da se uvaži stav Republike Hrvatske.

Hrvatska insistira da svi objekti budu u potpunosti usklađeni s standardima EU-a, što zahtijeva određeno vrijeme i da se tek onda stave na listu onih kojima je dozvoljen izvoz u zemlje EU-a.

Za četiri mljekare iz BiH nije u potpunosti utvrđeno da su usklađeni, kažu izvori iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Iz tog ministarstva je za portal klix.ba rečeno i to da je “pravo i dužnost svake zemlje članice zauzeti se za svoje interese i interese građana svoje zemlje u procesu donošenja odluka koje će vrijediti za sve zemlje članice jednako”. 

Hrvatska je godinama uvozila velike količine mlijeka i prerađevina iz BiH, što je prekinuto ulaskom Hrvatske u EU, jer mljekare iz BiH nisu zadovoljavale evropske standarde, navodi Hina.

Meggle iznenađen zabranom izvozva

Rukovodstvo Mljekare d.o.o. Meggle Bihać, iznenađeno je zabranom izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropskoj uniji.

“Iznenađeni smo odlukom Evropske komisije da skine sa liste odobrenih objekata bosanskohercegovačke mljekare koje su jučer trebale otpočeti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržišta zemalja EU-a”,  kaže se u saopćenju mljekare Meggle, prenosi Fena.

Dodaje se da ne vide nikakav opravdan razlog da budu skinuti sa liste, “jer smo ispunili sve obaveze u skladu sa procedurama i standardima Evropske unije”.

Iz Mljekare Meegle su uvjereni da će institucije Bosne i Hercegovine zajedno sa Evropskom komisijom naći adekvatno i brzo rješenje za ovu situaciju, te očekuju da će im u najbržem mogućem roku biti omogućeno izvoziti svoje proizvode u Evropsku uniju.

Protestna nota

Direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba, nakon sastanka s predstavnicima Delegacije Evropske unije u Bosne i Hercegovine u četvrtak u Sarajevu, kazao je da su uložili protestnu notu, koja će dalje biti upućena na razmatranje, te da u Delegaciji EU-a još ne znaju koja je država članica podnijela žalbu i tako blokirala izvoz bh. mlijeka.

Naveo je da i dalje smatra da je ta žalba stigla kasno, kao i da će tražiti hitan sastanak u Briselu da bi razgovarali o tome.

“Ne znamo koja je primjedba. Mi ispunjavamo sve uslove EU-a, a primjedba bi trebala biti stručne prirode i ide na Komitet za hranu i zdravlje životinja. Poslije ide na drugi Komitet za hranu životinjskog porijekla i tu se glasa o toj žalbi, nakon čega će biti donesena odluka prostom većinom. Danas smo uložili protestnu notu na činjenicu da je primjedba stigla nakon isteka roka za žalbe”, rekao je Kalaba, prenosi Fena.

Šarović: Prigovor stigao iz Hrvatske

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ranije je izjavio kako će u četvrtak u Beču razgovarati s evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom i tražiti da Evropska komisija riješi pitanje onemogućavanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je da je prigovor o izvozu bh. mlijeka stigao iz Hrvatske i dodao da će s Hahnom razgovarati jer je zahtjev Hrvatske neutemeljen, zato što je Bosna i Hercegovina ispunila uvjete za izvoz mlijeka u EU.

“Dobio sam potvrdu od ministra inostranih poslova Hrvatske, gospođe Vesne Pusić, da je Hrvatska ta zemlja koja je uputila prigovor na stavljanje Bosne i Hercegovine na pozitivnu listu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. To je do sada bila špekulacija, ali to je, rekao bih, najnovija vijest. To praktično baca svijetlo uopšte na situaciju oko izvoza mlijeka”, kazao je Šarović. 

Zahtjev, odnosno prigovor Hrvatske, naglasio je on, “podnesen je nakon roka”.

Neprihvatljiv zahtjev

“Mi ćemo u 17:00 sati razgovarati sa komesarom Hahnom i tražit ćemo da EK riješi ovo pitanje, s obzirom da je zahtjev Hrvatske neutemeljen i iz razloga što je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU. Taj njihov prigovor podnesen je nakon roka. Mi ćemo vidjeti kako će EK da reaguje, mi zaista imamo strpljenja po ovom pitanju i mislimo da je to najbolji put. O nekim drugim mjerama u ovom trenutku ne razgovaramo i ne razmišljamo, vidjet ćemo, i to će biti možda na dnevnom redu, ali daćemo priliku partnerima u EK-u da zajedno s hrvatskom stranom ovaj problem riješimo”, dodao je Šarović.

Stav Bosne i Hercegovine na razgovorima će, potvrdio je on, biti sasvim jasan i decidan.

“Smatramo da je zahtjev potpuno neprihvatljiv – bojazan od mlijeka, koje je već trebalo krenuti prema Hrvatskoj, glavnom tržištu naše mljekarske industrije. Bosna i Hercegovina vrlo rado prima mlijeko iz Hrvatske i EU-a, preko 20 miliona litara u godini, a i sa drugih područja. Mislim zaista da nije uredu, nije fer spram susjeda, na ovaj način ga praktično dovesti pred svršen čin, i u tom smisl to ne doprinosi slobodi i liberalizaciji tržišta. Svi naši susjedi, pa i Hrvatska, koja mnogo više uvozi u Bosnu i Hercegovinu nego što mi izvozimo, trebaju da poštuju ovu zemlju, tržište, i u tom smislu dajemo prostora da se ova situacija riješi narednih dana”, kazao je Šarović.

U EK-u u Briselu za Al Jazeeru su rekli da ne mogu otkriti koja je zemlja uložila prigovor.

Bez reakcija iz Hrvatske

O tome nije htjela govoriti ni hrvatska šefica diplomatije.

Iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine očekuju razjašnjenje okolnosti pod kojima je povučena ranije odobrena lista mljekara koje smiju izvoziti.

Delegacija EU-a u Bosni i hercegovini je u srijedu saopćila da je izvoz suspendiran zato što je jedna država članica EU-a dostavila pisane komentare na tu listu.

Izvoz mliječnih proizvoda iz Bosne i hercegovine u EU time je onemogućen najranije do 16. septembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije