Hrvatska SOA: Mektićevi navodi neistiniti i zlonamjerni

Iz SOA-e su od bh.sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o Mektićevim navodima (Pixsell)

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kao neistinite i zlonamjerne odbacila je u četvrtak navode ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma, prenosi agencija Hina.

“Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU-u i NATO-u, kao i cijele Europe”, navodi se u odgovoru koji je SOA poslala toj agenciji.

Mektić je u srijedu rekao da su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane grupe radikalnih islamista-selefija, odnosno da su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama ekstremista u Bosni i Hercegovini koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

“Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU-a i NATO-a, a posebice same BiH”, poručuju iz SOA-e.

Ta agencija zatražila je od bh. sigurnosno-obavještajne službe OSA-e službeno očitovanje o tim navodima, o kojima će, kažu, izvijestiti i međunarodne partnere.

Đaković: Stavljaju mi metu na glavu

Reagirao je i novinar Radio-televizije Republike Srpske Mato Đaković, za koga je Mektić rekao da  je bio uključen u namjere hrvatskih obavještajaca, te da je zato koristio diplomatsko vozilo hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića.

Đaković demantira sve što je danas o toj temi objavio portal Žurnal i najavljuje tužbu protiv Mektića.

“Mislim da samo bolestan um može smisliti ovakvu gadost, jer sve što piše u tekstu je netačno”, rekao je taj novinar za Al Jazeeru.

“Jedina istina je da sam ja kupio auto od čovjeka koji se zove Ivan Bandić. To auto sam preveo na sebe, uredno na njega platio carinu i porez. Ne vidim razlog zbog čega bi me neko povezivao s nečim što je toliko gnusno, da me neko povezuje s terorizmom i da mi stavlja metu na glavu.”

Stranka demokratske akcije (SDA), jedna od vladajućih u Bosni i Hercegovini, traži od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da uputi demarš Vladi Hrvatske i zatraži zvaničan stav te države u vezi s navodnim protivzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli.

“Ponavljane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama hiljada ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protivzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordinisanu akciju pojedinih organa Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebno Bošnjaka”, kažu iz SDA.

“Takve aktivnosti se preduzimaju sa očiglednom namjerom ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i pogoršanja odnosa među narodima u BiH, a vode i pogoršanju odnosa između dvije države. Najoštrije osuđujući ove aktivnosti, SDA traži od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da preduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti o ovom pitanju.”

Reakcija Tužilaštva

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u srijedu je reagiralo na napise bh. medija o navodnom vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u toj državi.

“U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je.

Dodaje se da će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima “Tužiteljstvo nije informirano, niti su dešavanja prijavljena Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine”.

“Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava, niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona”, objavljeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ta institucija “odlučna je u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti, a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana Bosne i Hercegovine”, navodi se na kraju saopćenja.

Mektić potvrdio informacije

Kako navodi agencija Fena, magazin Žurnal prvi je javio da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali najmanje dvaput vrbovati pripadnike selefijskog pokreta u Bosni i Hercegovini za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide (vjerske ustanove) na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, piše Žurnal, pozivajući se na dokumente kojima raspolažu sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je ustvrdila da je “Bosna i Hercegovina leglo terorizma”.

U međuvremenu se oglasio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je za Radiosarajevo.ba potvrdio informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanskohercegovačke mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu Bosnu i Hercegovinu.

Mektić je naveo da su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane grupe selefija, odnosno da su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o hiljadama “islamističkih ekstremista u Bosni i Hercegovini, koji su prijetnja sigurnosti cijele regije”.

Izvor: Al Jazeera i agencije