Hrvatska slavi Dan nezavisnosti

Hrvatska u ponedjeljak slavi Dan nezavisnosti, u sjećanje na osmi oktobar 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (SFRJ).

Sabor Republike Hrvatske, kako se tada nazivao, tom je odlukom utvrdio da se Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji, prenosi Hina.

Navedeno je i to da Hrvatska, na temelju pravila uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, privredne, kulturne i druge odnose.

U odluci stoji i to da je Hrvatska spremna ulaziti u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama, kao i to da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obaveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ, te na bivšu federaciju.

Brijunska deklaracija

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Hrvatska obavezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Evropske zajednice koja je zahtijevala da se kriza u bivšoj SFRJ pokuša riješiti mirnim putem.

Taj je međunarodni moratorij istekao dan prije donošenja odluke, sedmog oktobra 1991, na dan kada je bivša Jugoslovenska narodna armija raketirala Banske dvore u Zagrebu.

U napadu je poginula jedna osoba, a četiri su lakše ozlijeđene. 

Sabor je, zatim, Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom  SFRJ donio na sjednici u podrumu Inine zgrade u Zagrebu.

Uoči proslave Dana nezavisnosti predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić uputio je u subotu čestitku građanima u kojoj se prisjetio da je Hrvatska prošla težak rat, provela reforme i otvorila vrata Evropske unije.

“Pred nama su brojne zadaće koje će još mnogo puta staviti na kušnju našu vjeru u sustav, ali ostavština svih onih koji su svojim životima osigurali mir obavezala nas je na neprekidnu mirnodopsku borbu za bolje sutra”, rekao je on.

“Poticanje gospodarstva, otvaranje radnih mjesta, ulazak u Europsku uniju kao ravnopravni partner, socijalna, tolerantna, poštena i transparentna zbilja, cilj je zbog kojeg se trebaju zaboraviti sve razlike i neslaganja, a svi mi dati sve od sebe za ispunjenje tih zadaća”, rekao je Bernardić.

Izvor: Agencije