Hrvatska: Skupljeno 600.000 potpisa za referendum o penzijama

Inicijativom se želi spriječilti dizanje granice za odlazak u punu penziju na 67 godina (Al Jazeera)

Organizatori sindikalne inicijative „67 je previše“ u Hrvatskoj, objavili su da su prikupili više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma, kako bi se spriječilo dizanje starosne granice za odlazak u punu penziju na 67 godina.

To je na press-konferenciji saopštila Mirela Bojić, nacionalna koordinatoricaa Inicijative „67 je previše“, prenio je Tanjug.

“„Ovom prilikom zahvaljujemo svim građanima koji su dali potpis za ovu inicijativu. Hvala mladima, umirovljenicima… moram to reći, ljudi su tražili naše štandove, prelazili iz jednog dijela grada u drugi da bi dali svoj potpis. I mladi i stari i oni srednjih godina su shvatili koliko je ovo važno za sve nas, za cijelu našu državu i budućnost svih nas”, kazala je ona.

Spriječiti dizanje granice za penziju

Sindikalna inicijativa „67 je previše“ je 27. aprila u ponoć u centru Zagreba počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o penzijskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje granice za odlazak u punu penziju na 67 godina.

Ministarstvo uprave Hrvatske utvrdilo je da je u registru birača 27.aprila 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj i da je za raspisivanje sindikalnog referenduma „67 je previše“ potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa.

Izvor: Agencije