Oglasi

Hrvatska šefica diplomatije iznenađena što Kitarović ne ide u Marrakech

Kolinda Grabar-Kitarović ranije je potvrdila učešće na potrđivanju globalnog sporazuma o migracijama, protiv kojeg istupa dio hrvatske krajnje desnice.
Marija Pejčinović BurićPejčinović Burić je istakla da je dokument pravno neobavezujući tekst i da svaka država ima pravo izabrati mjere koje joj odgovarajuEPA - Arhiva

Takozvani Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama unaprijedit će suradnju država u vezi s regularnim migracijama, a ne povećati priljev migranata, kako to sugerira hrvatska krajnja desnica, kazala je u petak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, izrazivši ujedno iznenađenje najavom da hrvatska predsjednica neće biti na konferenciji u Marrakechu, gdje bi sporazum trebao biti potvrđen.

Globalni kompakt zapravo je katalog mjera, a ne sporazum, nije pravno obvezujući i svaka država ima suvereno pravo iz tog dokumenta izabrati onaj set mjera koji odgovara njezinoj situaciji, izjavila je u Pejčinović Burić u petak na tiskovnoj konferenciji sazvanoj nakon što su se u medijima pojavili natpisi da hrvatska krajnja desnica Marakeški sporazum smatra "novom Istanbulskom deklaracijom".

"Globalni kompakt predstavlja katalog mjera ustanovljenih temeljem ciljeva iz Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima kojima je cilj unaprjeđenje suradnje država u rješavanju pitanja regularnih migracija", rekla je hrvatska šefica diplomacije na tiskovnoj konferenciji, dodajući da nijedna država ne može sama riješiti pitanje migracija, prenosi Hina.

Pejčinović Burić: Svaka država ima pravo birati mjere

Objasnila je da je tekst Globalnog kompakta nastao kao rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se usuglasi dokument koji će obuhvatiti najbolje prakse i mjere za upravljanje regularnim migracijama i pridonijeti smanjenju migrantskih pritisaka.

Istaknula je da je dokument "pravno neobvezujući tekst za države članice UN-a" i da "svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz regularne migracije". 

"Slijedom tog dokumenta ne proizlazi apsolutno nikakva obveza za prihvat migranata", rekla je ministrica.

Naglasila je da su zato apsolutno neutemeljene bilo kakve insinuacije da će dokument izazvati neke nekontrolirane velike migracije. 

Ministrica je podsjetila da je proces izrade Globalnog kompakta počeo usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016., koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima i Hrvatska, koju je na tom forumu zastupala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je i ove godine na sjednici Opće skupštine naglasila važnost tog dokumenta, rekla je Pejčinović Burić i potom citirala izvatke iz predsjedničina govora kako bi to potvrdila. 

'Iznenađeni smo, potvrdila je sudjelovanje'

A predsjednica je tada rekla da je uspješan završetak pregovora o globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju "važan korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja ovog izazova".

"Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marrakechu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour", kazala je tada predsjednica. 

"Prema sadašnjim službenim informacijama, predsjednica RH je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marrakechu", rekla je ministrica. 

U Hrvatskoj su trenutačno u tijeku međuresorne konzultacije u vezi s prijedlogom zaključka o tom dokumentu, a završna konferencija u Marrakechu na razini šefova država i vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanje suradnje, sukladno razumijevanju postignutom u Globalnom kompaktu, zaključila je Pejčinović Burić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.