Hrvatska se sprema za novi snježni val

Uz dobrovoljce civilne zaštite, gradonačelnik Milan Bandić za čišćenje snijega angažirat će 1.000 studenata (EPA)

Jedna osoba je povrijeđena, a nekoliko vozila je oštećeno u Zagrebu zbog padanja snijega s krovova zgrada. U rubnim dijelovima glavnog grada Hrvatske stabla i grane su, usljed težine snijega, pale na prometnice, a desila su se i oštećenja strujnih i telefonskih stubova.

Nakon što je u Zagrebu u protekla tri dana pala rekordna količina snijega otkad postoje mjerenja (68 centimetara), snijeg i u srijedu slabije pada, a za četvrtak se očekuju nove obilne padavine, javila je agencija Anadolija.

U petak i subotu će, također, padati snijeg, izvijestio je Državni hidrometrološki zavod, a temperature će dodatno pasti.

Niske temperature

U subotu i nedjelju temperature će se kretati između -7 i -1 stepeni.

Ovako niske temperature zadržat će se cijelu iduću sedmicu, što će pogodovati zadržavanju snijega i stvaranju leda.

Glavne zagrebačke ceste su očišćene, promet se odvija sporije, a gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će „sve raspoložive snage zasukati rukave i prionuti uklanjanju snijega, kako bi se Zagreb do četvrtka pripremio za nove padaline“.

Uz dobrovoljce civilne zaštite, gradonačelnik Milan Bandić za čišćenje snijega angažirat će 1.000 studenata.

„Neka zarade 150 kuna po danu, a radit će preko Student servisa“, poručio je Bandić sa sjednice Operativnog stožera Zimske službe održanoj u Lipnici.

„U četvrtak popodne sve mora biti očišćeno, jer se novi snježni val mora dočekati spreman. Očistili smo prvi i drugi stupanj zagrebačkih cesta, a u srijedu čistimo treći stupanj, te ostatak pločnika, parking i sve one neuralgične točke u gradu koje treba očistiti”, istakao je sinoć Bandić.

Apelirao je na starije sugrađane da ne izlaze van, jer je Traumatološka poliklinika puna građana koji su se ozlijedili.

Voditelj Zagrebačkih cesta, Podružnice Zagrebačkog Holdinga, Alen Gospočić, rekao je da je svih 210 ekipa spremno, te da je trenutno na zalihi 6.000 tona soli, a u četvrtak dolazi još 6.000 tona.

“Nema tog snijega u Zagrebu koji mi ne možemo počistiti”, poručio je Gospočić, te dodao kako je problem kada temperatura padne ispod minus 7 stepeni, jer tada sol ne djeluje.

Na upit novinara koliko je novca osigurano za Zimsku službu, Gospočić je odgovorio da je za sezonu 2012/2013. za Zagrebačke ceste osigurano 45 milona kuna (blizu šest miliona eura), a da je u prošloj sezoni bilo osigurano 28 miliona kuna (blizu četiri miliona eura).

Bandiću se zamjera nabavka niskopodnih tramvaja u Zagrebu. Dok su skoro svi autobusi dan nakon rekordnih padavina vozili bez većih problema, tramvaji su stajali.

Širom Zagreba još su vidljivi otpali dijelovi niskopodnih tramvaja domaće proizvodnje, od čije su kupovine odustali Finci, procijenivši rizik i njihove slabe tačke tokom snježnog vremena.

Bandić je za otpale dijelove tramvaja rekao da ih se „podhitno treba pokupiti i vratiti na tramvaje, inače će naši prijatelji Romi to pokupiti“.

Kolone vozila

U Zagrebu se glavnina padavina očekuje u srijedu poslijepodne i u noći, pri čemu može pasti i više od 10 cm novog snijega.

U Hrvatskoj, u gorskim krajevima, očekuje se novi snježni pokrivač, ponegdje veći od 20 cm, na sjeverozapadu veći od 10, a snijega nošenog jakim vjetrom može biti i na sjevernom Jadranu.

Hrvatski auto-moto klub (HAK) je izvijestio da je u utorak kolona teretnih vozila prema graničnom prijelazu Bregana bila duga osam kilometara.

Zbog ugaženog snijega otežano se vozi mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i središnjoj Hrvatskoj.

Izvor: Agencije