Oglasi

Hrvatska Saudijskoj Arabiji izvezla oružja za 78,5 miliona eura

Izvoz naoružanja i vojne opreme u 2016. godini bio je veći za 60 posto u odnosu na prethodnu godinu; ukupno je iznosio 226 miliona eura.
Hrvatska je izvezla blizu 600.000 komada raznog pješadijskog naoružanjaArhiva

Iako Hrvatska najviše svog oružja izvozi u SAD, prošle je godine druga najveća uvoznica oružja bila Saudijska Arabija.

Iako se ne zna šta je od oružja Hrvatska izvezla u saudijsku kraljevinu, zna se da je ukupna vrijednost bila 78,5 miliona eura, piše Večernji list, prenosi Fena.

To je iznenađenje s obzirom na to da ta zemlja uvozi sofisticirano i skupo naoružanje, u pravilu od SAD-a i ostalih zapadnih zemalja.

Hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme u 2016. godini bio je veći za 60 posto u odnosu na 2015. godinu, pa je ukupni izvoz oružja iznosio 226 miliona eura.

Hrvatska je tako izvezla blizu 600.000 komada raznog pješadijskog naoružanja, a osim pušaka i pištolja, izvezeni su bacači granata, snajperi, višecijevni raketni bacači s pripadajućim raketama, municije i granate, kacige, opreme i mašine za deminiranje, usluge remonta i modernizacije brodova i mornaričkih sistema.

Završilo na ratištima u Siriji?

S povećanjem izvoza oružja, navodi Večernji list, povećala se i tajnovitost u vezi s njime, pa se objavljuje sve manje detalja.

Tajna velikog skoka u izvozu hrvatskog oružja vjerovatno leži u pražnjenju vojnih skladišta, jer oružju i municiji iz perioda Domovinskog rata istječe rok.

Već se pisalo da je to oružje, prodano u Saudijsku Arabiju, završilo na ratištima u Siriji.

Hrvatski službeni stav jest kako nema saznanja da je dio tog oružja završio u Siriji.

U jednoj izjavi iz Ministarstva gospodarstva kaže se da se Saudijska Arabija u ugovoru s Hrvatskom obavezala kao krajnji korisnik tog oružja te da je "Hrvatska dala jamstva za lokaciju i svrhu uvezenog oružja", piše Večernji list.

Izvor: Agencije