Hrvatska sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom

ESA ulaže u svaku državu članicu kroz industrijske ugovore za svemirske programe (EPA)

Sporazum između hrvatske Vlade i Evropske svemirske agencije o saradnji u mirnodopske svrhe potpisan je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu, u prisustvu predstavnika hrvatskih naučnih i privrednih tijela i institucija.

Potpisnici, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu saradnju ESA-e Frederic Nordlund, kao i predstavnica Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić, naglasili su širinu saradnje i njenu ekonomsku stranu.

Sporazum će ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i ekonomije u Evropi, razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike, kazala je ministrica Divjak te izrazila nadu da će sporazum potpisan na dan rođenja Nikole Kopernika donijeti “kopernikanski obrat u odnosu znanosti i gospodarstva”.

Međunarodna organizacija sa 22 članice

Današnji sporazum, kazala je, bio je dugo na čekanju i značit će podršku STEM području koje je u fokusu interesa Ministarstva.

Kesić Šapić je istaknula da je sporazum prilika za snažniji razvoj na tom području, jer ESA 90 posto ugovora ostvaruje s evropskim kompanijama, u lancu je 550 dobavljača iz 24 zemlje, a interes za saradnjom pokazale su brojne hrvatske kompanije.

Nordlund je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, kazavši kako je Hrvatska već članica evropske svemirske porodice, jer je učestvovala u donošenju odluka u projektima kao što su “Galileo” i “Kopernik”, a ovim sporazumom ostvaruje jaču saradnju sa članicama ESA-e.

ESA je međunarodna organizacija sa 22 države članice: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švicarska i Velika Britanija.

Slovenija je pridruženi član, a Kanada učestvuje u nekim projektima u okviru sporazuma o saradnji.

Bugarska, Kipar, Malta, Latvija, Litvanija, Slovačka i Hrvatska imaju sporazume o saradnji s ESA-om.

Godišnji budžet 5,75 milijardi eura

Za ESA-u radi oko 2.200 djelatnika iz svih država članica, uključuju naučnike, inženjere, stručnjake informacijske tehnologije i administrativno osoblje.

ESA-in budžet za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura.

ESA ulaže u svaku državu članicu kroz industrijske ugovore za svemirske programe, a njihov iznos je manje ili više ekvivalentan doprinosu svake zemlje, ističe se na mrežnoj stranici ESA.

Izvor: Agencije