Hrvatska s tri članice NATO-a i Austrijom uspostavlja zajedničko zapovjedništvo

Hrvatska vojska, Vojska, Vojnici
Zapovjedništvo je prvenstveno namijenjeno za operacije EU-a i NATO-a, ali će moći učestvovati u ostalim multilateralnim misijama, vježbama i obukama (EPA)

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija te Austrija, koja nije članica NATO-a, potpisale su pismo namjere o uspostavi Regionalnog komponentnog zapovjedništva za specijalne snage (R-SOCC), koje bi trebalo znatno poboljšati sposobnosti tih snaga.

Četiri zemlje saveznice NATO-a, pod vodstvom Mađarske, radit će s Austrijom na formiranju R-SOCC-a za male zajedničke operacije, priopćio je NATO, kako prenosi HINA.

Pismo namjere potpisano je u srijedu, na rubu dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

U ime Hrvatske pismo je potpisao pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov, koji je mijenjao ministra Krstičevića.

Razvoj u skladu sa standardima NATO-a

Krstičević nije sudjelovao na sastanku zbog rasprave u Saboru o SDP-ovoj interpelaciji o radu vlade zbog propale kupnje borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela.

“To zapovjedništvo iznimno će povećati sposobnosti tih pet država da učinkovito koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC-a omogućuje svakoj od sudionica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istodobno će imati koristi od integrirane strukture R-SOCC-a, kada se aktivira za raspoređivanje”, kaže se u priopćenju NATO-a.

Novo zapovjedništvo razvijat će se sukladno standardima NATO-a, koristeći stručno znanje sjedišta za NATO-ove specijalne operacije u Monsu, u Belgiji.

Zapovjedništvo je prije svega namijenjeno za operacije EU-a i NATO-a, ali će moći sudjelovati u ostalim multilateralnim misijama, vježbama i obukama.

Izvor: Agencije