Hrvatska: Rječnik iz doba Miloševića; Srbija: Povampirene ustaše

Ukoliko je u Srbu bilo ustaških ili drugih neprimjerenih obilježlja, mi to osuđujemo kao država, rekao je Miro Kovač (Al Jazeera)

Protestna nota Srbije zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, uz tvrdnje Beograda da je to rehabilitacija fašizma i nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a njen rječnik podsjeća na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju, ocijenio je u srijedu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

“Ta nota je jedan jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske u ovom osjetljivom razdoblju nakon raspuštanja Hrvatskog sabora i prije proslave operacije ‘Oluja'”, rekao je on.

Kovač je to izjavio nakon prvog sastanka Komisije vlade Hrvatske za praćenje provedbe prelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću u utorak je uručena nota Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u kojoj se protestira zbog poništenja osuđujuće presude Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH te podsjeća da Ujedinjeni narodi i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Pitanje ‘regionale jurisdikcije’

Kovač je pozvao vlasti u Srbiji da se u javnoj komunikaciji koriste “racionalnim, razumnim riječnikom”, kako bi se gradili dobrosusjedski odnosi, i rekao je da ovakav način komunikacije ne pridonosi takvoj atmosferi.

“Ove kvalifikacije i, moram reći, izmišljotine… koje se tiču kardinala Stepinca su neprihvatljive. Tu se radi o miješanju u unutarnje stvari Hrvatske”, istakao je.

Sastankom Komisije u srijedu je predsjedavao Kovač, a među sudionicima su bili ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar branitelja Tomo Medved.

Komisija je osnovana prošle sedmice, dan nakon što je Srbija otvorila pregovore u navedena dva poglavlja.

“Mi ćemo se na redovnoj osnovi sastajati. Želimo da Srbija ima europsku perspektivu, da napreduje prema članstvu u EU, jer to onda automatski znači da će Srbija ispuniti sve one kriterije, zahtjeve koje smo postavili u okviru poglavlja 23… “, rekao je Kovač.

Šprlje je nakon sastanka kazao da će se u tom postupka pregovora Hrvatska držati načela koji vrijede u svim modernim evropskim državama i da će to tražiti i od Srbije te da očekuje da ta zemlja uskladi svoje zakone s pravnom stečevinom EU-a.

Medved je rekao da u okviru Komisije njegovo ministarstvo, zajedno s braniteljskim udruženjima, ima posebnu ulogu, a to  je praćenje postupanja Srbije u prilagodbi zakona o “regionalnoj jurisdikciji”.

Kovače: Mi nismo sljednici NDH

“Hrvatska je zatražila od Srbije, a Srbija je preuzela obvezu, da promijeni taj zakon i uskladi ga s pravnom stečevinom EU-a. Srbija ne može biti nadležna za progon hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata”, kazao je on.

Drugo pitanje, koje će se također pažljivo pratiti, kako je dalje rekao, aktivan je i konkretan doprinos Srbije u pronalasku nestalih osoba, kako bi 20 godina poslije Domovinskog rata porodice koje traže svoje najmilije mogle naći svoj mir.

Na komentar novinara da bi iz Srbije moglo doći kritike zbog neprimjerenih obilježja, ustaških majica i uzvika na današnjem obilježavanju 75. godišnjice ustanka naroda Like u Srbu, Kovač je rekao da u hrvatskom Ustavu piše da Hrvatska nije zasnovana na ideologiji komunizma, niti fašizma ili nacizma.

“Ukoliko je bilo ustaških ili drugih neprimjerenih obilježja, mi to osuđujemo kao država. Hrvatska je pravna država, ona nije bazirana na NDH-u, mi nismo sljednici NDH… “, rekao je Šprlje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je poručio da Srbija hoće dobre odnose s Hrvatskom, ali ne po cijenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike.

“Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića”, kazao je on.

Dačić je ukazao da u protestnoj noti Srbije nema, kako kaže Kovač, lažnih citata, već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gdje on propovijeda lojalnost NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima, gdje kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal.

‘Ostvarenje hrvatskog sna’

“Takođe, na suđenju Stepincu, 3. oktobra 1946. godine, on svoje suđenje prekida samo da izjavi pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o ‘verskom prelazu’. Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem. Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a s njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike”, kazao je Dačić.

Zagrebački Županijski sud poništio je u cjelosti presudu nadbiskupu Stepincu, kojega su komunističke vlasti 1946. godine osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Stepinčeva uloga u Drugom svjetskom ratu predmet je spora Hrvatske i Srbije.

Srpska strana smatra da je Stepinac bio odan ustaškom režimu Ante Pavelića, a navode i kako je pod znakom pitanja njegova uloga i odgovornost za život mnogih Srba, Židova i Roma u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Agencije