Oglasi

Hrvatska regulira poslovanje s gotovinom

Od iduće godine sve blagajne u ugostiteljskim objektima i trgovinama bit će direktno spojene s Poreznom upravom.

Hrvatska Vlada odlučila je uvesti više reda u poslovanje s gotovinom. Od iduće godine sve blagajne u ugostiteljskim objektima i trgovinama bit će direktno spojene s Poreznom upravom (PU), što će omogućiti bolju kontrolu njihove zarade.

Cijeli sistem koštat će oko 5,7 miliona eura, a prihodi države, zbog bolje kontrole, trebali bi narasti za blizu 130 miliona eura na godinu, izvještava iz Zagreba novinarka Al Jazeere Ivana Brkić.

Kafa jedan euro, pivo euro i po. I tako cijeli dan. U zagrebačkom kafiću ne boje se novih kontrola, jer kažu da sve prihode prijavljuju. Njihova blagajna već je spremna za povezivanje s PU.

"I dan danas onaj koji radi krivo bit će kažnjen najvjerojatnije. Samo, malo je onih koji će radit krivo. Ugostitelji rade pošteno? Pa, ne svi, sigurno ne svi", kazao je jedan ugostitelj.

Ministar financija Slavko Linić u to je siguran. Ima i podatke.

Mali prometi

Prosječan prijavljeni dnevni dohodak u kafićima je 12,5 eura. U trgovinama 13,3 eura. A taksi službe imaju dnevnih dohodak od samo osam eura.

"Ispada da je samo 15 posto ukupnog prometa pokriven prometom gotovine, što je nerealno, jer je evidentno da su prometi gotovinom daleko veći. Pokazuje se da svi oni koji rade s gotovinom iskazuju male promete, a posebno male dohotke", ocijenio je Linić.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović nije za to da im se povećavaju porezi, ali jeste da plate ono što moraju.

"Sloboda je kad se čovjek pokorava zakonu, a ne pojedincu ili pojedinoj osobi. Nije Biblija. Voltaire je. Odnosno Kant", kaže Milanović.

Slobodno varanje države više neće biti moguće. Svaka će blagajna, odnosno računalo, putem posebnog softverskog dodatka, biti direktno spojeno s PU.

Dres premijeru

"Proveli smo testiranje cijelog sustava, koji je već instaliran u PU. I testovi pokazuju da smo u mogućnosti provesti taj sustav", dodao je Linić.

Premijer Hrvatske je iznio svoje mišljenje: "Tehnološka rješenja su dostupna dugo vremena, mi smo to napravili u relativno kratkom vremenu, a ranije nije bilo interesa da se to napravi."

Oni koji su bili ranije, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), danas imaju svoje interese.

Njihova mladež smatra da nije u redu da hrvatski premijer trči u dresu engleske nogometne reprezentacije. Pa su mu odlučili pokloniti prigodni. I to s potpisima ministara.

Pitanje je hoće li i premijer biti ljubazan kad dobije dar. Jer, na dresu, koji su potpisali njegovi ministri, trenutačni je broj nezaposlenih.

Izvor: Al Jazeera