Hrvatska: Razmatra se uvođenje kamera i zaštitara u bolnice

Milan Kujundžić
Kujundžić je razgovarao s Plenkovićem o kupovini svojih kuća i kaže da nisu razgovarali o njegovoj ostavci (Al Jazeera)

Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražio od Vlade hitno podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama, hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je najoštrije osudio najnovije napade pacijenata na zdravstveno osoblje i potvrdio da se razmatra uvođenje zaštitarske službe i videonadzora u bolnice.

Povodom dvaju napada na liječnike i zdravstvene radnike posljednjih dana – u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava – Kujundžić je istaknuo da su iz Ministarstva više puta osuđivali napade na zdravstveno osoblje.  

“Uvažavamo bolesnike i njihovu bolest, ali uistinu nasilje nad ljudima koji rade u bolnicama za najstrožu je osudu”, istaknuo je Kujundžić, kako prenosi Hina.

Ministar je komentirao i zahtjev HLS-a za hitnim uvođenjem mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama i podsjetio da se lani tražila izmjena Kaznenog zakona kako bi se bolje zaštitilo zdravstvene radnike.

Ministarstvo: ‘Već smo predlagali izmjene Kaznenog zakona’

“Postojeći zakon štiti sve, no treba uvesti strože kazne za nasilje, posebice za atakiranje na one koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnome stanju”, rekao je ministar.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u ponedjeljak kako najoštrije osuđuje napade, istaknuvši kako je već ranije predlagalo izmjene Kaznenog zakona u cilju veće zaštite zdravstvenih radnika.

HLS predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera, te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.

“To već duže vrijeme razmatramo ako se ovakvi trendovi nastave”, rekao je Kujundžić i potvrdio da postoje bolnice koje već imaju zaštitare i kamere.

Dvije žene i maloljetnik koji su u petak napali zdravstvene djelatnike u bolnici na Jordanovcu i oštetili inventar završili su u policijskom pritvoru uz kaznene prijave zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, priopćila je u subotu policija.

Zagrebačka policija ranije je izvijestila da je provela kriminalističko istraživanje nad nedostupnim 26-godišnjakom, maloljetnikom i dvjema ženama u dobi 49 i 25 godina, zbog sumnje da su” počinili tri kaznena djela prijetnji na štetu četiri zdravstvena djelatnika bolnice na Jordanovcu” te oštetili bolnički inventar.

U petak, nakon smrti teško bolesnog člana obitelji, 26-godišnjak i maloljetnik uništavali su inventar bolesničke sobe te prijetili smrću medicinskim djelatnicima.

Pridružila im se i 49-godišnjakinja, koja je jednom liječniku zaprijetila bacanjem bombe, a ostalim medicinskim djelatnicima “upućivala ozbiljne prijetnje po njihov život”.

Napad na djelatnike u KB Dubrava

Također, 25-godišnjakinja, uz upućene prijetnje smrću medicinskim djelatnicama, dijelom prethodno uništenog inventara bolnice udarila je jednog liječnika.

U još jednoj zagrebačkoj bolnici zabilježen je incident tijekom vikenda, kada je 24-godišnjak u KB Dubrava tijekom primanja liječničke pomoći vrijeđao medicinsko osoblje i zatim aktivirao vatrogasni aparat.

Mladić je tijekom primanja medicinske pomoći verbalno napao medicinsko osoblje i aktivirao vatrogasni aparat, a s takvim ponašanjem nije prestao ni nakon dolaska policijskih službenika, izvijestila je zagrebačka policija.

Zbog smirivanja situacije i sprječavanja mogućeg ozljeđivanja sebe i drugih, policajci su nad mladićem upotrijebili sredstva prisile.

Nakon policijskog postupanja muškarcu je pružena adekvatna liječnička pomoć.

Izvor: Agencije