Hrvatska: Raspisana potjernica za osuđenim policijskim načelnikom

Željko Dolački
Dolački se nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu (Marko Lukuni? / Pixsell)

U Hrvatskoj je pokrenuta potraga za suspendiranim policijskim načelnikom Željkom Dolačkim nakon što se u utorak nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu, koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna (444.000 eura) zbog optužbi da je u travnju 2016., lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije i krađu zaplijenjenog zlata, ukrao približno 640.000 kuna (86.000 eura) i gotovo 290.000 eura, koji nikad nisu pronađeni.

Ne pronađe li policija u Hrvatskoj osuđenog suspendiranog policijskog načelnika, za njim može biti raspisana i međunarodna tjeralica te europski uhidbeni nalog, pojasnio je u srijedu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, kako prenosi Hina.

“Po sudskom dovedbenom nalogu postupala je Policijska uprava sisačko-moslavačka. Njihovi službenici su tražili Dolačkog na nekoliko adresa, kontaktirali su njegove bližnje i suprugu, no nisu došli do korisnih informacija o tome gdje bi se mogao nalaziti”, kazao je Devčić.

Nalog za raspisivanje potjernice

Nakon što je policija o tome obavijestila sud, predsjednica sudbenog vijeća koje je osudilo Dolačkog izdala je nalog za raspisivanje tjeralice.

“Ona se raspisuje u službenom policijskom glasniku i o tome informaciju istog trenutka imaju sve policijske uprave diljem Hrvatske i na njima je sada zadaća da nađu Dolačkog, liše ga slobode i dovedu u zatvor u Zagrebu”, rekao je Devčić.

U slučaju da policijska potraga u Hrvatskoj ne urodi plodom, a postoji sumnja da je bjegunac napustio državni teritorij, policija je za Dolačkim ovlaštena raspisati i međunarodnu tjeralicu putem Interpola, po kojoj su dužne postupati sve države članice.

U obzir, dodao je Devčić, tada dolazi i europski uhidbeni nalog, koji raspisuje sud i vrijedi na području cijele Europske unije.

Odvjetnik osuđenog policajca Davor Cahun novinarima je u utorak kazao da ne zna zašto njegov branjenik nije došao na izricanje presude.

Na pitanje hoće li mu savjetovati da se javi u istražni zatvor, koji mu je određen po sili zakona, jer mu je nepravomoćna kazna veća od pet godina, Cahun je kazao da nikome neće ništa savjetovati.

U srijedu je Cahun novinarima kazao da ne zna gdje je Dolački i da s njim nije u kontaktu.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je u utorak da je tijekom suđenja nesporno dokazano da je Dolački kriv, odnosno da je počinio sva nedjela za koja je optužen.

Nije dokazao da je žrtva obmane

“Nedvojbeno je ustanovljeno da je provala u sobe i metalnu kasu inscenirana, i to na temelju svih vještačenja i izuzetih tragova. Utvrđeno je da se događaj nikako nije mogao odigrati na način kako je počinitelj želio prikazati, a također je utvrđeno da nije bilo otisaka koji bi postojali da je počinitelj pokušao ući u prostoriju s vanjske strane. Utvrđeno je da prozor nije otvaran pomoću provalničkog alata te da su vrata kase piljena dok su bila otključana i otvorena, a ključeve je imao samo Željko Dolački”, pojasnila je sutkinja.

Dodala je da je utvrđeno kako je Dolački kupio pilu kojom je mogao prerezati sef, o čemu postoji videosnimka iz trgovine na kojoj se jasno vidi optuženik koji kupuje pilu.

“Njegov iskaz je neuvjerljiv i proturječan sam po sebi te prema iskazima koji su provedeni tijekom postupka. Suočen sa snimkom tijekom rasprave, optuženi je pred sudom izjavio da je 26. ožujka kupio pilu, koju je donio na raspravu kako bi dokazao svoju nedužnost. Bila je to loša konstrukcija Željka Dolačkog da uvjeri sud u svoju nedužnost, osobito nakon što je tvrtka Bauhaus i proizvođač pile u dva navrata ustanovio da je pila koju je optuženi donio na sud proizvedena više od godinu dana nakon pljačke”, kazala je sutkinja.

Sutkinja je utvrdila i da Dolački ničim nije dokazao da je žrtva obmane te da je sud ocijenio da je nedjelo počinio ubrojiv i svjestan.

Izvor: Agencije