Oglasi

Hrvatska puni budžet i oduzetom imovinom

Planirana zarada od aktualnog natječaja za prodaju trajno oduzete imovine je minimalno 825.000 eura.

xSc5a3r7vCE

Za najmanje 825.000 eura hrvatski proračun trebao bi biti puniji zahvaljujući prodaji zlata, srebra, materijala za izradu dentalne protetike i jednog kombija. To su predmeti posljednjeg državnog natječaja za prodaju trajno oduzete imovine.

Nekada obiteljske uspomene - sada u državnom vlasništvu. Zlatno i srebrno prstenje, naušnice, ogrlice prodaju se na javnom natječaju.

"U ovom slučaju je bilo da su to ovi predmeti, a na prošlom natječaju su također bili zlato i automobil marke Mercedes. U svakom slučaju kada imovina dođe na trajno raspolaganje s obzirom da je trajno oduzeta ista ide na natječaj, kao predmet natječaja ili u daljnje - socijalno rapolaganje", objašnjava Željka Šaponja iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Tako oduzeta računala ili kućanski aparati idu u centre za socijalnu skrb. Sve ostalo se, prodaje.

Profit za zlatare

"Država prodaje čak i materijal za izradu dentalne protetike - navlaka i krunica. Svi ovi predmeti vlasništvom Republike Hrvatske postali su pravomoćnim presudama u tri kaznena, odnosno prekršajna postupka", javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Od 2011. država je od prodaje nakita i automobila zaradila 11.000 eura. Prodajom oduzetih vrijednosnih papira 842.000 eura. Planirana zarada od aktualnog natječaja je minimalno 825.000 eura.

Na njemu bi mogli profitirati zlatari. Najjeftnijii predmet od bižuterije, država prodaje za 13 centi, a najskuplji - vrećicu sa raznim zlatnim predmetima - za 9.900 eura.

"Mislim da su korektne cijene. Samo da bi se dobila ročna gramaža zlata bilo bi najbolje da je sve ovo rafinirano u zagrebačkoj rafineriji. Tako se dobije poluga 24-karatnog zlata i zna se točno koliko ima, pa to može kupiti bilo zlatar, bilo građanin", ukazuje zlatar Paško Dodić.

Uz ovaj, Ured za upravljanje državnom imovinom, trenutno provodi još tri natječaja - onaj za najam stanova i poslovnih prostora te kupnju državnih nekretnina.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.