Oglasi

Hrvatska prvi put u Vijeću za ljudska prava UN-a

Dosadašnja članica Rusija nije dobila podršku Generalne skupštine zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu.
Više od 80 humanitarnih i organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvalo je članice UN-a da glasaju protiv Rusije Arhiva

Hrvatska je u petak prvi put izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova te države, dok dosadašnja članica Rusija nije dobila povjerenje Generalne skupštine UN-a. 

Hrvatska je izabrana za članicu vijeća na trogodišnji period od 2017. do 2019, stoji u saopštenju MVEP-a.

Vijeće za ljudska prava ključno je međuvladino tijelo uspostavljeno rezolucijom Generalne skupštine UN-a 2006., s mandatom jačanja promovisanja i zaštite ljudskih prava u svijetu.

Svih 193 država članica UN-a glasalo je o popunjavanju 14 mjesta u tom odboru od 47 država.

Generalna skupština je umjesto dosadašnje članice Rusije odabrala Hrvatsku i Mađarsku kao predstavnike istočne Evrope, što je veliki udarac za Moskvu, koja od 2006. samo jednu godinu nije bila članica vijeća, javlja AFP. 

Poziv za glasanje protiv Rusije

Više od 80 humanitarnih i organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvalo je članice UN-a da glasaju protiv Rusije zbog vojne podrške sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu u ratu u Siriji.

Rusija, Hrvatska i Mađarska, tri države koje su se takmičile za dva regionalna mjesta, dobile su 112, 114 i 144 glasa. 

U Vijeće je sa 152 glasa ponovno izabrana Saudijska Arabija, kao i Kina, Kuba i Egipat, države koje su optuživane za kršenja ljudskih prava. 

Osim Hrvatske, članice su prvi put postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan, Južnoafrička Republika, Tunis i SAD. 

Hrvatska će se svojim članstvom aktivnije uključiti u globalno djelovanje na području ljudskih prava, kako prema aktuelnim trendovima i izradi novih standarda u promovisanju i zaštiti ljudskih prava, tako i u odnosu na podizanje svijesti o potrebi jačanja njihove zaštite u zemljama u kojima je kršenje ljudskih prava i klima nekažnjavanja prijetnja građanima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, prioritetne aktivnosti Hrvatske bit će i tematski usmjerene na borbu protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, kao i na učinkovitu zaštitu svih žrtava u sukobima, štiteći dostojanstvo i pravo na život svakog čovjeka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.