Hrvatska privreda između CEFTA-e i EU

Hrvatskim proizvodima od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula naredne godine, otvara se jedinstveno tržište od 500 miliona ljudi.

Prehrambena i poljoprivredna industrija time, međutim, nije potpuno zadovoljna. Istovremeno im se, izlaskom iz CEFTA-e zatvaraju mnoga druga tržišta. Nedavno su iz Hrvatske poslali jasnu poruku.

“Želimo da konkurentnost prehrambenih proizvoda i dalje ostane takva i da iseljavanje proizvodnih pogona ne bude jedini rezultat izlaska iz CEFTA-e”, kazao je Neven Vranjković iz Atlantic grupe.

Hrvatska je članica CEFTA-e, centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini. Uz nju, članice su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Moldavija i Kosovo. Svoje proizvode Hrvatska na njihovo tržište izvozi s nultom ili nižom carinom.

Ulaskom u EU, Hrvatska bi izašla iz CEFTA-e a hrvatski proizvodi postali nekonkurentni na tržištima regije, jer bi zbog viših carina bili skuplji.

Neven Mimica, u ime hrvatske vlade,vodio je pregovore s Evropskom komisijom i dogovorio da će Bruxelles najesen početi pregovore sa svakom državom – članicom CEFTA-e o zadržavanju nultih ili najnižih carina za hrvatske proizvode.

Izvoz hrvatskih prehrambenih kompanija u zemlje regije, dobrim dijelom zahvaljujući članstvu u CEFTA-i ističe novinarka Al Jazeere Ivana Brkić, vrijedan je 80 miliona eura.

Slučaj Swissliona

“Nisu u problemu samo hrvatske tvrtke, već i strane kompanije, koje imaju pogone u Hrvatskoj. Jedna od njih je multinacionalni koncern Swisslion, koji zbog ulaska Hravstke u EU, dio proizvodnje namjerava preseliti u Trebinje”, ističe ona.

Prve informacije govorile su o potpunom gašenju proizvodnje Swissliona u Sisku, da bi, prema posljednjim, s puno manjim brojem zaposlenika pogon mogao nastaviti raditi najesen.

U vladi tvrde da razloga za paniku, kao ni za ishitrene poteze, nema.

“Mislim da bi premještanje proizvodnje u zemlje CEFTA-e u ovom trenutku bilo preuranjeno, nekoliko mjeseci za pregovore je dovoljno vremena da se vidi stvaran ishod i onda odluči koji su poslovni potezi najbolji”, smatra Mimica.

Upravo zbog ulaska Hrvatske u EU i napuštanja CEFTA-e, jedna od najjačih hrvatskih kompanija Podravka mjesecima radi na novim poslovnim planovima. U Srbiji će ili preuzeti postojeću tvornicu  ili graditi potpuno novi pogon.

Pregovori Evropske komisije i članica CEFTA-e trebali bi biti dovršeni do kraja godine.

Tada će se znati budućnost hrvatske prehrambene industrije, ali i kako će na to reagirati susjedi, odnosno, hoće li članice CEFTA-e za sebe izboriti neke povlastice, kada je riječ o uvozu njihovih proizvoda uskoro u članicu Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera