Hrvatska preuzima nekretnine bivše Jugoslavije

Hrvatska bi mogla dobiti veliku sumu novca od prodaje nekretnina u Tokiju, New Yorku, Bonu i Bernu (Reuters)

Hrvatska će u najnovijem krugu povratka diplomatskih i konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije preuzeti nekretnine vrijedne desetine miliona dolara.

Hrvatska će tako preuzeti nekretnine u Tunisu, Keniji, Madagaskaru i Alžiru, koje su u jednakim dijelovima podijeljene između Hrvatske i BiH.

“O preuzimanju će se dogovoriti bilateralno. Dogovor će se postići prije primopredaje, koja će se realizirati najkasnije do 1. oktobra. U stalnom smo kontaktu s predstavnicima BiH”, saopćeno je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Uz te nekretnine, čeka se još prodaja predstavništava koja su bila prevelika za podjelu.

Višemilionska vrijednost

Najmanje 10 miliona dolara, (a iznos bi mogao biti i dvostruko veći), dobit će tako Hrvatska od prodaje zgrada ambasada i rezidencija na prestižnoj adresi u New Yorku, za koju je bio zainteresovan i glumac Jack Nicolson, a potom objekata u Tokiju, Bonu i Bernu, piše Večernji list.

Vrijednost tih objekata procjenjena je na 42,7 miliona dolara, od čega, Hrvatskoj pripada 23,5 posto, ali treba napomenuti da je riječ o procjeni iz ugovora o pitanju sukcesije iz 2001., tako da se današnja cijena razlikuje, prenosi B92.

Izvor: Agencije