Hrvatska predsjednica pjevala Thompsonovu pjesmu

Hrvatska predsjednica nije znala riječi cijele pjesme, pa je tekst morala da čita sa mobilnog telefona (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslije mise u New Yorku zapjevala je pjesmu “Lijepa li si”, Marka Perkovića Thompsona, koji je na svojim koncertima i pjesmama veliča ustaštvo. 

Kitarović boravi u New Yorku, gdje će ove sedmice učestvovati na zasjedanju Genralne skupštine UN-a.

Boravak u SAD započela je misom i druženjem s hrvatskom zajednicom u New Yorku, a nije propustila priliku da zapjeva Thompsonovu “Lijepa li si”, prenijeli su hrvatski mediji.

“Važno je zahvaliti svima koji su sve ove godine svoje strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu”, napisala je Kitarović na svom Facebook profilu.

Hrvatska predsjednica i prije je znala izjavljivati kako voli Thompsonove pjesme, a nije joj prvi put ni da pjeva Thompsona. Isto je radila i na vojnom hodočašću u Lourdesu. Predsjednica je izjavljivala kako su “neke Thompsonove pjesme dobre za zajedništvo”, a da sporne pjesme tog pjevača nije čula, piše index. 

Thompson je omiljeni pjevač hrvatske (ekstremne) desnice i samim time je polarizirajuća figura u ionako duboko podijeljenom hrvatskom društvu.

Da je Thompson itekako problematičan i izvan granica Hrvatske, pokazuje i podatak da su mu u zadnjih par godina zabranjeni nastupi u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, ali i Sloveniji.

Konzervativni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung Thompsona je opisao kao “desnoradikalnog ljigavca i glorifikatora fašizma”, dodavši kako je njegova pojava pokvarila dotad veseo doček fudbalera. 

I ugledni Financial Times piše kako je Hrvatska postigla autogol pozivanjem Thompsona na doček reprezentacije.

“Perković, kojeg Thompson nazivaju po automatskom oružju, nacionalistički je pjevač koji je o genocidu i konclogorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad su Hrvatskom vladali fašisti, pjevao pozitivno. On je postao popularan kad je Jugoslavija kliznula u rat 1990-ih, a njegova prva pjesma bila je o zaštiti svog sela”, piše Financial Times

U stranim su medijima u posljednjih sedmica dana osvanuli deseci članaka u kojima se problematizira nastup Thompsona na najvećem javnom okupljanju u historiji nezavisne Hrvatske.

“U pjesmi “Lijepa li si” jedan od stihova je “Herceg-Bosno, srce ponosno.” Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. studenog 1991. godine, a 28. kolovoza 1993. proglasili su je republikom. Hrvatska je tijekom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996., financirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i nekoliko kadrova u spotu “Lijepa li si”. Zbog zločina počinjenih na području “Herceg-Bosne” prošle su godine, između ostalih, pravomoćno osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar obrane Bruno Stojić (20 godina zatvora)”, podsjeća Index u svome članku. 

Izvor: Agencije