Hrvatska predaje odgovor na tužbu Slovenije

Piranski zaljev, Savudrijska vala, Granica, Hrvatska, Slovenija
Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale (EPA)

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u Luxembourgu da će Hrvatska na vrijeme predati odgovor Europskoj komisiji u kojem će argumentirano reći da je Slovenija na najgrublji način kompromitirala arbitražni postupak.

“Sutra [utorak] trebamo predati odgovor na tužbu koju je Slovenija dala Europskoj komisiji. Za nas se ništa ne mijenja, odgovorit ćemo u smislu da za zahtjev Slovenije, pozivanjem na članak 259 Ugovora o EU-u, nema ni osnove niti je trebalo ići tim putem. Mi smo vrlo jasno ponudili dijalog i pravni okvir kroz koji bismo mogli razgovarati. Slovenija je odlučila ići tim putem, dala je pritužbu Komisiji, a mi ćemo sutra u našem odgovoru jasno reći da arbitražna presuda koja je rezultat arbitražnog postupka koji je na najgrublji način bio kompromitiran od strane slovenskog suca i agentice, nije mogao dati pravi rezultat koji bi obvezivao Hrvatsku. Mi u tom smislu zaključujemo da nema povrede europskog prava, nije došlo do promjene na terenu, granica je tamo gdje je i bila 1991. i mi ćemo argumentirano odgovoriti na slovensku pritužbu”, rekla je novinarima ministrica, prenosi Hina.

Pravni stručnjaci

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

Na upit tko će Hrvatsku predstavljati na usmenom izjašnjavanju 2. svibnja ministrica je odgovorila da je uobičajeno da tu idu pravni stručnjaci.

“Običaj je da na to idu pravni stručnjaci. Vrlo rijetko se države odlučuju doći na političkoj razini i to obično nije dobro prihvaćeno u Komisiji niti se smatra potrebnim. To su pravne stvari, o kojima trebaju govoriti pravni stručnjaci. Mislimo da na to trebaju ići iskusni međunarodni stručnjaci i stručnjaci za europsko pravo, koji mogu o tome meritorno govoriti”, rekla je Pejčinović Burić.

Slovenija je pokrenula postupak pred Europskom komisijom sukladno članku 259 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska nepriznavanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017. krši pravo Europske unije.

Time je formalno pokrenut postupak u okviru Europske komisije, koji traje tri mjeseca i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Komisiji.

Na kraju postupka Komisija može iznijeti svoj stav u vezi s navodnom povredom prava EU-a, ali ne mora.

Slovenija može podnijeti tužbu

Neovisno o tome hoće li Komisija dati svoje mišljenje ili ne Slovenija po isteku tog tromjesečnog razdoblja može Sudu EU-a podnijeti tužbu protiv RH.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor o granici na moru jer je postupak, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom lani objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tome kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

Izvor: Agencije