Hrvatska pred najvećim procesom za korupciju

Cijeli spis u 'aferi Hipokrat' broji najmanje 100.000 stranica što će, ukazuju hrvatski mediji, biti slučaj za anale pravosuđa u Hrvatskoj (Goran Stanz / Pixsell)

Ured za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije (USKOK) je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 364 hrvatska državljanina i jednog trgovačkog društva zbog korupcije.

Na teret im se, kako je objavljeno na stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, stavlja počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Hrvatski mediji prenose kako je riječ o najvećoj optužnici u povijesti hrvatskog pravosuđa, a u tzv. aferi Hipokrat optuženi su liječnici, ljekarnici, posrednici te farmaceutska tvrtka „Farmal“.

USKOK-ovom se optužnicom predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi i još četvero direktora te tvrtke terete da su od 2009. do 12. listopada 2012. u Ludbregu radi što veće prodaje lijekova “ustrojili i vodili kontinuirano povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske” koji su od te farmaceutske kuće primali mito.

Oni su od okrivljenih stručnih suradnika, zaposlenika Farmala, tražili da u ime tvrtke kontaktiraju s liječnicima i ljekarnicima i nude im vrijednosne bonove i novac, plaćaju putovanja i daju druge darove u vrijednosti od pet do deset posto od vrijednosti propisanih lijekova.

Ogroman spis

Liječnicima su to nudili kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova, kaže se u priopćenju, objavljenom večeras na internetskoj stranici DORH-a, u kojemu se ne navode imena tvrtke ni okrivljenih.

U akciji Hipokrat policija je 13. studenog prošle godine uhitila devetoro osumnjičenih, među kojima i predsjednika uprave Farmala Dražena Dedija s najbližim suradnicima, koji su kasnije zadržani je u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

Radi ostvarenja svoga cilja, čelnici tvrtke zaposlili su 22 osumnjičena zaposlenika i stručna suradnika, koji su obilazili ordinacije i ljekarne.

Navodno cijeli spis broji najmanje 100.000 stranica što će, ukazuju hrvatski mediji, također biti slučaj za anale pravosuđa u Hrvatskoj.

O opravdanosti optužnice odlučit će Županijski sud u Zagrebu.

Izvor: Al Jazeera i agencije