Hrvatska poziva još 3000 rezervista

Pozivi su upućeni osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju (Reuters)

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske namjerava odaslati još 3000 poziva za vojnu rezervu, najavio je ministar odbrane te države Damir Krstičević, gostujući u programu Hrvatskog radija. 

Krstičević je dodao da je ove sedmice počela obuka rezervista u Splitu i obuka ključnih komandanata. 

Izrazio je zadovoljstvo što je konačno krenula uspostava vojne rezerve. “Poznato je da je vojna rezerva odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu. Nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti, uvidjeli smo da nam, s obzirom na nove ugroze i rizike, trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari… sve to traži da država bude brza u danom trenutku”, rekao je Krstičević.

MORH je dosad već pozvao približno 18.000 ljudi na smotru, od kojih će odabrati nešto više od 9000 rezervista, kojima će popuniti pješadijske pukovnije. 

Kazne do 665 eura

“Ministarstvo obrane RH upućuje pozive za vojne obveznike radi smotriranja (ažuriranja podataka), saopćavanja rasporeda u rezervne jedinice Oružanih snaga RH te obuke i osposobljavanja, a s ciljem popune šest rezervnih pješadijskih pukovnija”, saopćio je MORH.

Pozivi su upućeni razvrstanim rezervistima (vojnici, podoficiri i oficiri), odnosno osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju ili u radnoj vojnoj službi, te im je određena vojno-stručna specijalnost do 55 godina starosti, dokad zakonski traje vojna obaveza.

Pozivima se odazvalo 12.000 rezervista, a najčešći razlozi zbog kojih se preostalih 6000 nije odazvalo jesu nepodizanje poziva, selidba rezerviste na drugu adresu ili u inozemstvo, nepoznato boravište te odsutnost zbog posla (pomorci). Prigovor savjesti uložila su 52 rezervista i oni više nisu uzimani u obzir za popunu rezervnih jedinica.

Onima koji se nisu odazvali, a to nisu opravdali prijeti kazna od 1000 do 5000 kuna (133 do 665 eura).

Izvor: Agencije