Hrvatska povećala kvotu za strane radnike

Konobari
Za ugostiteljstvo i turizam kvota se povećava za 2.000 radnika, i to s 10.611 na 12.611 (Al Jazeera)

Vlada Hrvatske u srijedu je povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu, povećavši za 2.000 radnika kvotu za turizam i ugostiteljstvo te za 1.000 radnika za građevinarstvo.

Umjesto dosad utvrđene ukupne godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. od 65.100 stranih radnika utvrđena je nova kvota od 68.100 radnika, prenosi Hina.

Za ugostiteljstvo i turizam kvota se povećava za 2.000 radnika, i to s 10.611 na 12.611, s mogućnošću angažmana još 1.000 radnika, a za građevinarstvo se kvota povećava za 1.000 radnika, sa 17.800 na 18.800, i eventualno još 1.000.

Dodatne kvote od po 1.000 radnika mogu se koristiti pod uvjetom da u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nema raspoloživih radnika za tražena zanimanja.

Utvrđena je i godišnja kvota dozvola za sezonski rad, koja iznosi 8.340 dozvola (dosad 6.540), od čega za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu 6.800, a u poljoprivredi i šumarstvu 1.540.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je riječ o logičnoj odluci nakon što je Vlada učinila sve da angažira domaće radnike i nezaposlene građane te nezaposlenima omogući povratak na tržište rada.

‘Posljednja linija obrane’

“Ovo je trenutak u kojemu za svakoga onoga tko želi raditi ima posla, ali zato mora imati adekvatnu plaću, ali, s obzirom na potrebe turističkoga sektora i raskorak koji postoji u raspoloživim radnim mjestima i onima koji se javljaju na natječaje, ovo je način da sezona bude uspješna”, rekao je Plenković.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je da Vlada želi angažirati domaće radnike i da su kvote “posljednja linija obrane”.

Podsjetio je da su pripreme za turističku sezonu počele još prošle godine te je 20.000 radnika spojeno s poslodavcima i osiguran im je posao u sezoni, a određena je i kvota od više od 65.000 radnika iz stranih zemalja.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da je Vlada novim kvotama stabilizirala turističke potrebe za radom te da, osim o kratkoročnim, razmišlja i o dugoročnim mjerama rješavanja tog problema. Dugoročno, kroz centre kompetentnosti i druge mjere riješit će se pitanje kvalitetnog zapošljavanja, rekao je Cappelli.

Ustvrdio je da će u turizmu kvalitetne radne snage nedostajati i ubuduće te da će do kraja mandata Vlada “riješiti to pitanje”.

Na problem nedostatka radnika ovih su dana upozorile Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) te su od Vlade zatražile da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

Iz HUP-a i HUT-a pritom su upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snagom kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske apelirala je na Vladu da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5.000 radnih mjesta u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni pridružili su se i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te Udruženje putničkih agencija HGK. 

Opozicija: Vatrogasna mjera

Na nedostatak radnika upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore, čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju.

Nakon apela HUP-a i HUT-a, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava pozvali su poslodavce da najprije iskoriste domaću radnu snagu te poručili da će tek onda, u slučaju potrebe, razmotriti i njihov zahtjev za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika.

Naime, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ovom je trenutku približno 4.000 nezaposlenih, od toga 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za njim.

Oporbene stranke u Saboru ocijenile su u srijedu da odobravanje nove kvote za uvoz radne snage predstavlja vatrogasnu mjeru umjesto da Vlada donese sustavno, dugoročno rješenje.

SDP-ov Branko Grčić upozorio je da je u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina približno 500.000 ljudi izašlo iz radnog kontingenta aktivnih stanovnika, što prirodnim odljevom, što zbog činjenice da su mnogi potražili sreću izvan Hrvatske.

“Sada smo u situaciji u kojoj jesmo i ni tih 67.000 stranih radnika nije bilo dovoljno i jednostavno treba otvoriti pipu i dopustiti da se uveze dodatni kontingent radne snage. Je li dobar ovaj model – to u ovom trenutku nitko ne zna, pa ni Vlada. To govori da nam treba sistemsko, dugoročno rješenje i na Vladi je da takvo rješenje ponudi jer je očigledno da se demografski problemi u Hrvatskoj dugoročno neće riješiti preko noći”, smatra Grčić.

Po njegovu mišljenju, dugoročno rješenje bila bi dodatna liberalizacija jer je kvotni sustav očito prevladan i ne može egzaktno utvrditi potrebe koje Hrvatska ima.

Sindikati: Protivno zakonu 

Uz dodatnu liberalizaciju treba utvrditi vrlo jasna imigracijska pravila, što se posebno odnosi na “treće zemlje”, dodao je.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ističe da je ta odluka donesena bez savjetovanja sa sindikatima, što je neprihvatljivo i protivno zakonu.

“Nejasno je i nevjerojatno kako i zašto Vlada misli da ovo nije pitanje o kojem je potrebno konzultirati i sindikate, koji dobro poznaju stanje u sektoru”, reagiraju iz sindikata.

Premijera podsjećaju da razgovor o kvotama nije tu samo zbog servisiranja poslodavaca i gospodarskog rasta te da su radnici Hrvatsku napustili zbog malih plaća i loših uvjeta rada.

Vladi zamjeraju da ne vodi uravnoteženu politiku tržišta rada, da radne migracije ne kontrolira progresivnim i adekvatnim rastom plaća putem kolektivnog pregovaranja, a potreban uvoz radne snage ne planira sustavno i proaktivno.

SSSH smatra da sustav uvoza radne snage mora biti apsolutno komplementaran zapošljavanju i aktiviranju domaće radne snage, pri čemu je potrebno evaluirati rad HZZ-a, kao i adekvatnost rasta bruto plaća [ne na temelju poreznih olakšica] i uvjeta rada u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije