Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju EU

Hrvatska je u petak u Briselu potpisala Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji, čijom će članicom postati za godinu i pol dana nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama članicama.

Potpis na pristupni ugovor stavili su tačno u 10,33 hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, što je bilo popraćeno velikim pljeskom prisutnih državnika, javila je Hina.

Josipović i Kosor potom su se okrenuli jedan prema drugome, te si čestitali rukujući se.

Uz Ugovor o pristupanju, potpisan je i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usaglašeno tokom pregovora.

“Nakon dvadeset godina moderna se Hrvatska vratila političkom i kulturnom prostoru kojem je u povijesti pripadala”, rekao je Ivo Josipović.

“Svjedočimo povijesnom činu, potpisivanje Ugovora o pristupanju čin je koji po svojoj važnosti za hrvatske građane stoji uz bok odluci Hrvatskog sabora o neovisnosti”, rekao je Josipović.

“Nakon dvadeset godina moderna se Hrvatska vratila političkom i kulturnom prostoru kojem je u povijesti pripadala”, rekao je.

Josipović je kazao da je počašćen što u ovom trenutku predstavlja hrvatske građane, ali i da osjeća i duboku poniznost, poštovanje i zahvalnost, jer je Hrvatska prva nova članica koja je morala prevladati i teško nasljeđe rata.

“S Europom Hrvatska je bogatija, a s Hrvatskom je i Europa bogatija”, kazao je hrvatski predsjednik, naglasivši da svoju teško stečenu suverenost Hrvatska ne predaje Europskoj uniji već njezin dio ulaže u Uniju.

Pristupni proces u Hrvatskoj još nije završen, ustrajat ćemo na reformama i punoj provedbi europske pravne stečevine, naglasio je, dodajući da će Hrvatska nakon izbora imati novu vladu koja može i mora nastaviti reforme s novim poletom.

Primjer regiji

Hrvatska se vraća u obitelj europskih naroda kojoj je oduvijek i pripadala, kazala je na svečanosti premijerka Kosor.

“Potpisivanje Ugovora predstavlja vrhunac naše međunarodne afirmacije, a članstvo u EU predstavlja završetak transformacijskog procesa”, kazala je Kosor, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pregovorima između Zagreba i Brisela.

Hrvatska premijerka podsjetila je da su hrvatski pregovori bili puno složeniji od svih dosadašnjih, te istaknula da je Hrvatska dokaz da se poduzete reforme isplate. Hrvatska tako otvara vrata Unije i za zemlje regije, dodala je, a svoja iskustva dijelit će i sa svojim susjedima.

“Hrvatska je najbolji dokaz koliko je transformacijska moć naše politike proširenja snažna i kako može biti uspješna”, kazao je Jose Manuel Barroso.

Hrvatska je svjesna svih problema s kojima se EU suočava i zna da se rješenje može pronaći zajedničkim odlukama. “Hrvatska je nov pouzdan partner koji je spreman pomoći”, dodala je Kosor, izraživši uvjerenje da će hrvatski građani na referendumu velikom većinom podržati ulazak Hrvatske u EU.

“S ponosom pozdravljam svoju Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika. Ponosna sam što sam dio ovog povijesnog trenutka. Neka živi jedina i vječna Hrvatska, neka živi i napreduje Europska unija”, zaključila je.

“Ovo je radostan dan za Hrvatsku i radostan dan za EU”, kazao je Herman van Rompuy, predsjednik Vijeća Evrope.

On je naglasio da su u Hrvatskoj ispunjene mnoge reforme. 

Novi status

“Budućnost zapadnog Balkana kao cjeline leži u EU”, kazao je.

Rompuy je pozdravio marljiv rad i političku hrabrost Hrvatske.


Josipović i Kosor [Pixsell]

Obraćajući se hrvatskom narodu koji će iduće godine glasati na referndumu o pristupanju, Rompuy je naglasio:

“Pružam vam toplu dobrodošlicu”.

“Otkrit ćete da smo mi ujedinjena porodica koja poštuje kulturne razlike na kontinentu”, kazao je Rompuy i dodao da će pristupanje EU “donijeti vašoj zemlji daljnje ekonomske i društvene razvoje i omogućiti politički utjecaj na odluke koje utječu na EU i svijet.”

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da je riječ o velikom postignuću za Hrvatsku i istaknuo da Evropa odaje priznanje Hrvatskoj, njenim vođama i narodu na tome što su ostali odani zajedničkom evropskom cilju.

Naglasio je da je Hrvatska zadovoljila stroge kriterije i da je danas potpuno drugačija zemlja od one koja je prije deset godina podnijela zahtjev za članstvo.

Barroso i Buzek istaknuli su da s Hrvatskom ne završava proces proširenja te da je njen primjer poruka drugim zemljama u regiji.

“Hrvatska je najbolji dokaz koliko je transformacijska moć naše politike proširenja snažna i kako može biti uspješna”, kazao je.

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek izrazio je nadu da će se podrška koju je Hrvatska prošle sedmice dobila u Evropskom parlamentu, kada je dobila zeleno svjetlo za članstvo kao 28. članica EU, ponoviti i na referendumu koji će se održati u Hrvatskoj.

On je kazao kako se raduje što će na plenarnim zasjedanjima slušati hrvatski jezik kao 24. službeni jezik EU-a.

Barroso i Buzek istaknuli su da s Hrvatskom ne završava proces proširenja te da je njezin primjer poruka drugim zemljama u regiji.

Unatoč krizi, naši ciljevi u proširenju ostaju isti, kazao je Barroso.

Prva zemlja koja je potpisala ugovor bila je Belgija, a posljednja Velika Britanija.

Samo potpisivanje započelo je u 10,25 i trajalo je tačno dvadeset minuta, a šefovi država i vlada na putu do stola za kojim se potpisivao ugovor zastali bi prije kod hrvatskog predsjednika i premijerke te im i lično srdačno čestitali na historijskom hrvatskom postignuću.

Natpis dobrodošlice

Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Europske unije te hrvatski predsjednik i premijerka, Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.

Nakon svečanog potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje šefova država i vlada EU-a, čelnika evropskih institucija i hrvatskog predsjednika i premijerke.

Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. jula 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.

Svečanost potpisivanja započela je u petak ujutro u Briselu u prisustvu šefova država ili vlada zemalja članica i hrvatskog predsjednika i premijerke, javila je Hina.

Ispred dvorane u kojoj se potpisuje pristupni ugovor stavljen je natpis na hrvatskom jeziku “Dobrodošla, Hrvatska”.

Izvor: Al Jazeera i agencije