Hrvatska policija u akciji na 60 Agrokorovih lokacija

Hrvatska policija je potvrdila da, u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom, provodi kriminalističko istraživanje nad 15 hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Istovremeno je potvrđeno kako je, tokom do sada provedenog kriminalističkog istraživanja, uhapšeno 12 osoba. Tri osobe su nedostupne, no nije naveden identitet ni uhapšenih, ni onih koje policija nije našla na kućnim adresama.

Hrvatski mediji prenose da jedino nisu lišeni slobode Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan. Pretpostavlja se da su u inozemstvu, točnije u Londonu.

“Ante Todorić prije nekih mjesec i pol dana odjavio je svoje prebivalište u Zagrebu, a novo prebivalište prijavio je u Londonu. To policija zna. Za što ga točno sumnjiče, ne znam jer još nisam vidio pouku o pravima. No mislim da je to jedan politički akt”, rekao je Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića.

“Protiv uhapšenih se planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela. Uhićene osobe će se dovesti pritvorskom nadzorniku”, priopćio je MUP.

Još je navedeno kako je, temeljen naloga Županijskog suda u Zagrebu, u tijeku provođenje dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija na 24 lokacije, pretrage poslovnih prostorija na tri lokacije, pretrage 17 pokretnih stvari i 12 pretraga osoba.

Pretrage će biti nastavljene i sutra.

Višemjesečna priprema

Prethodno je i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) izvijestilo je da su u istrazi slučaja Agrokor u toku “izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv privrede i krivotvorenja te da traju pretrage kod 15 osoba”.

“Ovo postupanje je nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu. Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke Državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici, sukladno zakonskim odredbama“, navedeno je.

Prema neslužbenim informacijama, u istrazi sudjeluje gotovo 300 policajaca, koji istražuju na čak 60 lokacija.

Prema dostupnim podacima, među prvima su uhapšeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Tomislav Lučić.

Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska vanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova.

Nakon hapšenja Crnjca potvrđeno je i hapšenje Piruške Canjuge koju tužiteljstvo, po riječima njenog advokata tereti da je kao članica uprave prihvatala lažne finansijske izvještaje i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere.

“Stavlja joj se na teret kao i drugim članovima uprave da su prihvaćali lažna financijska izvješća i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere, da su Ivici Todoriću pribavili protupravnu korist te da ne postoji sva dokumentacija poslovanja koja je trebala postojati”, izjavio je advokat Anto Nobilo.

Četiri godine bila na bolovanju

Nobilo tvrdi da se Canjugu sumnjiči za sve što je uprava kolektivno napravila, ali da se ne spominje u konkretnim radnjama. Pojasnio je da nije istina da je u upravi bila od 2006. do 2017. jer zbog čuvanja trudnoća duže vrijeme nije radila.

“Četiri godine je bila na bolovanju, nikad se nije bavila financijama već razvojem nekretnina za tvrtku Agrokor”, kazao je Nobilo.

Dodao je da nakon pretresa Piruška Canjuga ide na policiju, a potom i na ispitivanje u državno tužiteljstvo.

“Ona je uhićena, a u statusu uhićenika mogu je zadržati do 48 sati, a nakon toga sudac istrage mora donijeti odluku”, kazao je Nobilo.

Na pitanje kakva će biti njena odbrana Nobilo je kazao da će kazati da nijedan finansijski dokument nikada nije proučavala jer to njen nije bio doseg njenog posla.

Crnjac priveden u policiju

Ljubo Pavasović Visković, advokat jednog od bivših čelnika Agrokora Ivana Crnjca, potvrdio je ranije da je, nakon pretrage stana, njegov branjenik “lišen slobode” i odveden u policiju.

Advokat je kazao da istraga obuhvata poslovanje Agrokora u posljednjih nekoliko godina te da su iz doma njegovog branjenika zaplijenjeni telefon i “dva papira”.

“Sve se temelji na revizorskom izvješću, nepravilnostima u knjiženjima, krivotvorenim bilancama i izvješćima”, pojasnio je Pavasović Visković, koji očekuje da će Crnjac tokom dana biti ispitan u Državnom tužiteljstvu.

Rajko Čogurić, koji u istrazi slučaja Agrokor zastupa Antu Todorića, sina osnivača koncerna Ivice Todorića, kazao je da u pouci o pravima koju je primio gotovo nema pravnih detalja te da se radi “više o političkoj deklaraciji, nego o konkretnom aktu”.

Pouka o pravima široko je postavljena te “gotovo nema pravnih detalja, odnosno činjenica o kojima bi se moglo polemizirati. U ovom trenutku… kazao bih da se radi više o jednoj političkoj deklaraciji, nego o konkretnom aktu”, kazao je on.

Todorić: Politički proces

Dodao je i da će se njegov branjenik, iako nije u Hrvatskoj, odazvati ukoliko dobije poziv za razgovor s pravosudnim tijelima.

Ante Todorić se, kaže, “uredno, prije mjesec ili više dana”, odjavio iz Hrvatske i prijavio novo prebivalište na londonskoj adresi.

“On nije u bijegu i on će se u svakom slučaju, kada dobije formalni poziv, odazvati i biti dostupan pravosudnim tijelima”, kazao je Čogurić.

Nakon što je policija u ponedjeljak ujutro pokrenula akciju Agrokor, osnivač tog koncerna Ivica Todorić na svom je blogu ocijenio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskoj istražnoj komisiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije