Hrvatska policija negira da je migrante pretukla i prebacila u BiH

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske demantiralo je navode pojedinih medija, koji su prenijeli da je granična policija Bosne i Hercegovine u blizini državne granice sa Hrvatskom zatekla hrvatske graničare kako prebacuju migrante na teritorij BiH, nakon što su ih prethodno, kako su rekli sami migranti, pretukli hrvatski policajci.

U priopćenju se navodi da su u utorak navečer policijski službenici na zaštiti državne granice “na području Buhača zatekli u odvojenim skupinama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni”.

Dodaje se i da su “nakon nekog vremena” spomenute migrante su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BiH,  koji su “kontaktirali službujućeg šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili”.

‘Na migrantima nije bilo vidljivih ozljeda’

“Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu uporabili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na osobama bile vidljive ozljede niti je itko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim ozljedama izvijestila granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta”, stoji u priopćenju MUP-a Hrvatske.

Navodi se i kako će se “detaljno ispitati istinitost navoda o ozljedama osoba, kao i istinitost navoda o uporabi sredstava prisile”.

Prethodno je portal Radiosarajevo.ba javio, pozivajući se na neimenovane izvore, da su pripadnici Granične policije BiH tokom svojih aktivnosti, na teritoriju države Bosne i Hercegovine, zatekli hrvatske graničare koji su u tom trenutku prebacivali pretučene migrante na teritorij BiH.

Nakon što su primijetili bh. graničare, hrvatski policajci su se dali u bijeg na teritorij Hrvatske, ostavljajući migrante koji su imali vidne ozljede, prenosi sarajevski portal.

U hitnoj medicinskoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša nedugo iza ponoći je primljeno 18 migranata u pratnji pripadnika Granične policije, potvrđeno je ranije iz te ustanove za bosanskohercegovačke medije.

Ozlijeđeni migranti su kazali da su ih na teritoriju Hrvatske pretukli hrvatski policajci prilikom ilegalnog prelaska državne granice, nakon čega su ih vratili na teritorij Bosne i Hercegovine.

Okolnosti incidenta

Kako su kazali iz Doma zdravlja, šest migranata je poslano na radiološku obradu, a rezultati pregleda bit će poznati uskoro.

“Od tih 18, šest osoba je poslano na radiološku obradu. Za preostalih 12 osoba je sa sigurnošću utvrđeno da se radi o lakšim tjelesnim povredama”, kazala je Evresa Okanović iz Doma zdravlja Velika Kladuša.

Okolnosti incidenta još nisu poznate.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona su za medije potvrdili da je do incidenta došlo ne navodeći detalje.

Na mjestu događaja je intervenirala Granična policija Bosne i Hercegovine iz koje je stiglo priopćenje: 

“U vezi događaja na granici Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše, upoznato je Tužilaštvo BiH. Granična policija poduzima mjere i ranje pod nadležnošću Tužilaštva BiH, u skladu s čim su informacije u nadležnosti Tužilaštva BiH”, izjavila je Sanela Duljković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije