Hrvatska policija deportirala studente iz Nigerije u BiH kao migrante

Dean Sinković potvrdio je za Al Jazeeru da su deportirani studenti u Hrvatskoj boravili zakonito (Al Jazeera)

Hrvatska policija deportirala je u Bosnu i Hercegovinu dvojicu studenata iz Nigerije, tretirajući ih kao ilegalne migrante unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama.

Studenti Tehničkog univerziteta Owerri doputovali su u Zagreb iz Nigerije 12. novembra kako bi sudjelovali na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli, prenosi Hina.

Nakon završetka takmičenja u stonom tenisu krenuli su iz Pule za Zagreb, odakle su 18. novembra trebali preko Istanbula odletjeti za najveći grad Nigerije, Lagos.

Novinarima sarajevskog portala Žurnal ispričali su kako su se smjestili u hostel i krenuli u šetnju Zagrebom da bi ih pri izlasku iz tramvaja zaustavila i privela policija jer uz sebe nisu imali dokumente, koje su ostavili u hostelu.

‘Policajac je rekao da će me upucati’

“Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, rekao je Kenneth Chinedu, jedan od studenata.

Dodao je da su ih policajci potom uveli u kombi i rekli da ih “vode u Bosnu” te su ih, kako se kasnije ispostavilo, dovezli do međudržavne granice i, zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerovatno ilegalnih migranata, potjerali u Bosnu i Hercegovinu.

“Odbio sam ići u šumu. Tada mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”, tvrdi Eboha Kenneth.

Nakon što su protjerani preko granice, stigli su do Velike Kladuše, odnosno do kampa “Miral”.

Chinedu je rekao da su telefonom kontaktirali s kolegom koji je ostao u Zagrebu i zamolili ga da im da pošalje pasoše, ali sada imaju novi problem jer im hrvatske vize istječu.

Imali vize i povratne avionske karte

Studenti su se žalili predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja kampom “Miral”, iz koje su potvrdili da je riječ o nigerijskim sudentima, koji su u Hrvatskoj boravili zakonito.

Dean Sinković s Fakulteta ekonomije i turizma u Puli potvrdio je za Al Jazeeru da su se studenti takmičili u stonom tenisu, da su imali vize i pozivno pismo Sveučilišta.

Emir Prcanović, direktor organizacije Vaša prava, koja nigerijskim studentima pruža pravnu pomoć, rekao je za Al Jazeeru da dokumentacija iz nadležnog hrvatskog konzulata pokazuje da su studenti imali potrebne vize i da su legalno ušli u Hrvatsku.

Informaciju o sudbini dvojice Nigerijaca dobili su i u Međusveučilišnom sportskom odboru, organizatoru takmičenja u Puli.

Predstavnik tog odbora Alberto Tanghetti rekao je da je ukupno bilo pet sudionika iz Nigerije (četiri studenta i profesor), te je potvrdio da su svi imali uredne vize.

“Ta dva studenta bila su na takmičenju, imala su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos”, rekao je Tanghetti.

HINA je u međuvremenu objavila da “MUP ne zna kako su Nigerijci završili u BiH”, te da “nije evidentiran njihov legalan izlazak iz Hrvatske”.

Izvor: Al Jazeera i agencije