Hrvatska pokrenula opoziv počasnog konzula u Barceloni

Osim hrvatskog pod istragom su još i počasni konzuli Albanije i Malija, navela je španska policija (EPA)

Hrvatska je pokrenula opoziv svog počasnog konzula u Barceloni nakon što je katalonska policija otvorila istragu nad njime sumnjičeći ga za „pranje novca“ za lokalnu grupu kriminalaca.

Konzul Juli Barcena San Jose osumnjičen je da je primao novac dobiven od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocjene automobile čime je za kriminalnu skupinu prikrivao trag nezakonito stečenog novca.

„Počasni konzuli ne daju ostavke već se mogu povući s dužnosti ili biti opozvani od strane države koja ih imenuje. U ovom slučaju, Republika Hrvatska je odlučila pokrenuti opoziv počasnog konzula“, navelo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru e-mailom poslanom Hini.

„Procedura je u tijeku, a nakon njezina okončanja RH nema nikakvih obveza prema Barceni. Sve možebitne istražne i pravosudne radnje u isključivoj su nadležnosti Kraljevine Španjolske, čiji je Barcena državljanin“, stoji u odgovoru.

Povezan sa poznatim klanom

Barcena San Jose je biznismen, a na mjestu počasnog hrvatskog konzula je od maja 2002. godine.

Počasni konzuli obično nisu nacionalnosti države koju predstavljaju nego državljani teritorija na kojem se nalaze što je u ovom slučaju Katalonija, odnosno Španija. To su osobe s prestižem u zajednici gdje žive, a njihove zadaće su uglavnom poticanje ekonomske i kulturne saradnje dvije zemalje te pomaganje državljanima zemlje koju zastupaju, navodi Hina.

Katalonska policija Mossos d’Esquadra kaže kako je istragu otvorila 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog s porodičnim klanom koji je uspostavio kupoprodaju luksuznih automobila u Barceloni.

Policija je 18. septembra prošle godine saopćila kako je uhapsila „četiri člana jednog poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom“. Daljnjom istragom policija je ustanovila da su poslovno povezani s počasnim konzulima.

„Pod istragom su tri počasna konzula stacionirana u Barceloni“, izvijestila je katalonska policija u saopćenju poslanom medijima.

Pod istragom su i počasni konzuli Albanije i Malija, Jose Maria Calmet Iglesias i Jose Luis Lopez Fernandez. Osumnjičeni su za ista djela.

Hrvatski konzul Barcena San Jose nije odgovorio na upit. Hrvatski konzulat u Barceloni također nije odgovorio. Barcena je u subotu još uvijek bio naveden na stranici hrvatskog ministarstva vanjskih poslova kao počasni konzul u Barceloni.

Izvor: Agencije