Hrvatska: Plinofikacija rafinerije u Brodu nema alternative

Brod, Rafinerija, Eksplozija, Požar
Jedna osoba je smrtno stradala, a njih najmanje 10 ozlijeđeno je u eksploziji koja se dogodila u Rafineriji Brod u utorak navečer (Screenshot)

Hrvatskoj je u interesu da se plinofikacija rafinerije u Brodu riješi što prije jer iz hrvatske perspektive njoj nema alternative, poručeno je s konferencije za novinare u srijedu nakon sastanka u Slavonskom Brodu, sazvanog na inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na kojem su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predstavnici mjerodavnih ruskih ministarstva i Zarubežnjefta, tvrtke koja je vlasnik rafinerije.

Grabar-Kitarović je na sastanku o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu rekla da rafinerija preko granice u Brodu u BiH nije jedini uzrok tog onečišćenja, ali je, po analizi podataka, najodgovornija za visoke razine sumporovodika i drugih tvari koje na to utječu, prenosi Hina.

Podsjetila je kako je u razgovorima s čelnicima Ruske Federacije – predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrima – rečeno da će se plinofikacijom te rafinerije velikim dijelom riješiti onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu i blizu 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova. 

Plin bi se doveo do odgovarajuće točke u Republici Hrvatskoj, kako bi se rafinerija nafte u Brodu mogla izravno priključiti.

Ćorić: Razilaženje u komercijalnim interesima

Rekla  je i kako su radi operacionalizacije tog dogovora protokol o suradnji prije godinu dana potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

“U međuvremenu su potpisani i predugovori između Plinacroa, Croduxa i Zarubežnjefta, a danas smo razgovarali o onim prijepornim pitanjima koja su još na stolu i koja su uglavnom komercijalne prirode”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Mi ćemo učiniti sve kako bismo u idućim tjednima napravili aktivnosti prema hrvatskim dionicima ovoga procesa, Plinacrou i Croduxu, a s druge strane dogovoreno je da se nastavi intenzivan kontakt s ruskom stranom”, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, dodajući kako je produktovod koji će se prenamijeniti u plinovod trenutačno “u postupku dijagnostike”.

Također je rekao kako je proteklih nekoliko mjeseci “došlo do razilaženja u komercijalnim interesima” dviju strana te da je današnji sastanak dobar pomak “kako bi se stavovi usuglasili i učinio korak dalje”.

Istaknuo je kako je do kraja 2019. moguće plinoficirati rafineriju u Brodu. 

Po riječima glavnog direktora Zarubežnjefta Sergeja Kudrjašova, nakon sinoćnje eksplozije u rafineriji u Brodu, koja je u vlasništvu te ruske tvrtke, stanje je normalizirano i rafinerija bi ponovno trebala početi raditi u četvrtak ujutro.

“Za nas je danas prioritetno popravljanje ekološkog stanja u rafineriji u Bosanskom Brodu”, poručio je Kudrjašov i dodao kako je u modernizaciju njezinih pogona uloženo oko šest milijuna dolara, a u prosincu će biti spreman i novi kotao i već će biti moguće do dva puta smanjiti emisiju sumporovodika u zraku.

Grabar-Kitarović izrazila žaljenje zbog pogibije radnika

Cjelokupna prenamjena rafinerije za opskrbu plinom bit će moguća do trećeg kvartala iduće godine, najavio je i dodao kako je na sastanku bilo govora o formiranju cijena plina za opskrbu rafinerije. Istaknuo je kako se nada da će uskoro biti potpisan komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane.

Hrvatska predsjednica izrazila je žaljenje zbog eksplozije koja se u utorak navečer dogodila u rafineriji u Brodu te izrazila sućut obitelji poginulog radnika.

“Želim izraziti žaljenje zbog havarije koja se dogodila noćas u Rafineriji Brod, a posebnu sućut upućujem obitelji poginulog radnika”, rekla je Grabar-Kitarović, kako prenosi Tanjug.

Uz smrtno stradalog radnika, najmanje 10 ljudi je ozlijeđeno u eksploziji, potvrdila je Optima grupa.

Ta tvrtka, u ime ruskog vlasnika Zarubežnjefta, u Bosni i Hercegovini upravlja rafinerijama nafte u Brodu i ulja u Modriči.

Prema njihovom priopćenju, “mjerni pokazatelji kvaliteta vazduha su u granicama normale i nema opasnosti po zdravlje stanovnika Broda i susjednih opština”.

Ukupno šest osoba je zadržano na liječenju u dobojskoj bolnici i svi su izvan životne opasnosti, dok su ostali radnici pušteni na kućno liječenje, potvrdili su medicinski izvori.

Požar, koji je izbio nakon eksplozije u postrojenju broj 4, stavljen je pod puni nadzor nešto prije 23:00 sata u utorak, čime je otklonjena opasnost od daljnjeg širenja vatre.

Izvor: Agencije