Hrvatska: Otvorene ponude za nabavku borbenih aviona

Riječ je o američkim avionima tipa F-16 u raznim verzijama, te borbenim avionima tipa JAS 39 Gripen, koje proizvodi švedski koncern Saab (EPA)

U Ministarstvu odbrane Hrvatske (MORH) u utorak su pristigle ponude za nabavu višenamjenskih borbenih aviona koji bi trebali zamijeniti postojeće letjelice tipa MiG-21, koje su u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane još od posljednjeg rata.

Ponude su predstavili predstavnici Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, abecednim redoslijedom, u jednakom roku za svaku od njih, saopćeno je iz MORH-a.

Nakon otvaranja ponuda slijedi detaljan proces njihove evaluacije i validacije koji će voditi stručni tim, što treba završiti u roku približno dva mjeseca.

Ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta – međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-ekonomske saradnje, ističu iz Ministarstva.

Transparentan postupak

Otvaranju ponuda prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga RH, Ureda predsjednice Republike, Vlade, Državnog odvjetništva i Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji u vezi s nabavkom višenamjenskog borbenog aviona, dodaju.

“Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Hrvatsku”, naglašava se u saopćenju, u kojem se ne navode detalji o ponudama.

Riječ je o američkim avionima tipa F-16 u raznim verzijama koje Hrvatskoj nude predstavnici Grčke, Izraela i SAD-a, koji su u sastavu zračnih snaga tih zemalja, te borbenim avionima tipa JAS 39 Gripen, koje proizvodi švedski koncern Saab.

Hrvatska bi trebala kupiti jednu eskadrilu tih aviona.

Izvor: Agencije