Hrvatska: Otkup i izvoz polovnih mobitela

U Hrvatskoj, a i u većini zemalja regije, prosječan korisnik mobilnih telefona svake dvije godine nabavlja novi aparat.

Na tržištu su tako milioni korištenih uređaja. Završe li u smeću, zbog baterija postaju opasni otpad.

No, mogu biti i veoma korisni. U Hrvatskoj je pokrenut novi biznis – izvoz polovnih mobilnih telefona.

Zdenko Čeh je prvi put u banci telefona i želi prodati dvije Nokije.

Skupljaju prašinu

U njegovoj porodici četiri su mobitela, koja se koriste, kao i neutvrđen broj starih.

„Skupljaju mi prašinu doma, beskorisni su, i tako. Kad istekne ugovor, onda uzmem novi mobitel, svake dvije godine“, kazuje Zdenko Čeh, stanovnik Zagreba.

Prema tome, Čeh je prosječan hrvatski korisnik mobitela. Godišnje se pojavi milion novih uređaja. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj blizu 10 miliona starih mobitela koje tek treba zbrinuti.

Posao je to za banku telefona. Može se doći na šalte,r ili sve obaviti online od kuće.

„Fone bank je vrlo brz i jednostavan web servis, gdje korisnici mogu u nekoliko koraka pronaći svoj mobilni uređaj, njegovu vrijednost, registrirati se, a nakon toga sve radimo mi”, govori Žan Pranić iz Mobisa.

Nakon što besplatno dođu po vaš uređaj, i uplate vam novac na račun, mobiteli nastavljaju svoj put. Pritom nije važno koliko su stari.

„Uređaj koji se na hrvatskom tržištu pojavio prije pet godina i tada bio stvar prestiža, danas je već potpuno zastario. S druge strane, u nekim zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike danas će ga koristiti vrlo rado”, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Tek početak

Svi će ovi mobiteli završiti u izvozu i pronaći kupce na nekom od dalekih kontinenata.

 „U nerazvijenim zemljama nije toliko potražnja za novim uređajima, prvenstveno zbog finansijske moći, a i infrastruktura koja se koristi u mrežnom dijelu još nije toliko razvijena da može poduprijeti korištenje novije generacije uređaja”, kaže Pranić.

Cijeli posao Mobis radi preko partnera iz Velike Britanije. Tamo se godišnje otkupi i izveze više stotina hiljada starih mobitela.

U Hrvatskoj je ovo tek početak. Prošle su godine otkupili 30.000, ali planiraju širenje i u ostale zemlje regije.

Izvor: Al Jazeera