Hrvatska: Otac nestale sirijske djevojčice zatražio azil

Policija, Hrvatska, Izbjeglice
Stručnjaci su pozvali da se umjesto straha razvija duh solidarnosti i slobode, te gradi slobodno društvo (AP)

Hrvatska Pučka pravobraniteljica Lora Vidović pokreće istražni ispitni postupak u slučaju nestale petogodišnje sirijske djevojčice.

Ona je u ponedjeljak kazala da od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) očekuje informacije o slučaju nestale sirijske djevojčice, nakon čega će iznijeti svoje mišljenje o tom slučaju.

Prije okruglog stola ‘Ljudsko pravo na vodu, je li vrijeme za zaštitu Ustavom’ Vidović je kratko prokomentirala nestanak sirijske djevojčice kazavši kako će se izjasniti nakon što dobije više informacija.

Otac djevojčice je prije dva dana uputio apel za pomoć u potrazi za djetetom, za kojim traga nakon što ga je hrvatska policija vratila u Veliku Kladušu.

Otac tvrdi da ga je u selu Smoljancu, kada je išao u prodavaonicu po namirnice, hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri.

Hrvatska nevladina organizacija Are You Syrious objavila je da je slučaj prijavljen policiji Bosne i Hercegovine, koja je trebala informiorati kolege u Hrvatskoj.

Nakon razgovora s hrvatskom policijom u ponedjeljak, otac djevojčice zatražio je azil u Hrvatskoj, javlja reporter Al Jazeere Josip Šarić.

Božinović: Poduzeli smo sve, iako nije bilo prijavljeno

Otac je na graničnom prijelazu Maljevac također službeno prijavio nestanak djeteta.

Ranije se oglasila i policija Unsko-sanskog kantona.

Policija iz Velike Kladuše obavijestila je o događaju Službu za strance BiH, Ministarstvo sigurnosti i Graničnu policiju, a ujedno je i uputila obavijest kako bi o ovom slučaju bile upoznate sve članice Interpola, pa tako i Hrvatska, navodi se u priopćenju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je ranije u ponedjeljak da će policijski predstavnici na graničnom prijelazu Maljevac obaviti razgovor s izbjeglicom iz Sirije koji je ustvrdio da ga je u selu Smoljancu, kada je išao u prodavaonicu po namirnice, hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri Allse.

“Nakon što je hrvatska policija dobila tu vijest ona je odmah kontaktirala i bosanskohercegovačku policiju, ali i sve ili barem one za koje su procijenili i koji su već u javnom prostoru komunicirali da imaju nekakva saznanja. Dakle, hrvatska policija je unatoč tome što joj takav događaj nije bio prijavljen poduzela sve što je mogla u tom slučaju i provela interno informiranje svih nadležnih tijela unutar hrvatske policije bez obzira što događaj nije bio prijavljen ni pojedinačno niti od strane policije u BiH”, kazao je Božinović.

Dodao je da će pripadnici granične policije razgovor sa Sirijcem, koji je priču o odvajanju od kćeri iznio u bosanskohercegovačkim medijima, obaviti uz pomoć isusovačke službe za izbjeglice.

Božinović je kazao da će nakon tog razgovora biti poznato hoće li događaj, koji se navodno dogodio prije osam do 10 dana, biti prijavljen.

Hrvatska policija je i u nedjelju demantirala tvrdnje sirijskog državljanina, vraćenog u BiH odakle je ilegalno ušao u Hrvatsku, da ga je policija odvojila od kćeri, dodajući da su “koordinate o mjestu na kojemu se navodno događaj zbio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac”.

Policija: Nismo postupali tamo

Policija je u nedjelju izvijestila i kako nisu primili službenu prijavu da je dijete nestalo.

Na pitanje Hine, Ličko-senjska Policijska uprava (PU) odgovorila je da im do sada nitko nije prijavio da je vidio izgubljeno dijete, odnosno djevojčicu, te da koordinate koje je stranac dao označavaju područje grada Gospića na kojemu policija nije bila u kontaktu sa spomenutim strancem.

Sirijac je izjavio i da je deportiran u BiH kao zemlju iz koje je ilegalno ušao u Hrvatsku, te da policija nije razumjela, ili nije htjela shvatiti, da je u blizini njegova kći.

“Prema našim saznanjima, otac još uvijek traži dijete, ne zna se gdje se nalazi i sad je već prošlo 12, 13 dana od toga da je nestalo. Otac, kao i međunarodne organizacije koje se nalaze u Bosni, navode kako su taj slučaj prijavili u BiH, koji su onda po službenoj dužnosti trebali kontaktirati MUP RH”, rekla je Tajana Tadić iz organizacije “Are You Syrious”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije