Hrvatska: Orkansko jugo haralo obalom, potraga za surferom u Istri

Surfer, Surfanje, More, Vjetar
Nevrijeme na Jadranu otežalo je i potragu za nestalim surferom iz Slovenije (EPA)

Orkansko jugo i kiša koji su u ponedjeljak pogodilo cijelu hrvatsku obalu od Istre i diljem cijele Dalmacije, izazvali su brojne probleme u cestovnom i pomorskom prometu, poplave i rušenja stabala, no ugroženi su bili i ljudski životi – trenutačno se traga za jednim surferom u Istri.

Jedan od dvojice surfera nestalih u ponedjeljak poslijepodne u moru ispred Umaga samostalno je doplivao do obale, no s obzirom na vremenske prilike na moru nije bila moguća potraga za drugim, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kako je prenijela Hina.

“Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) su u ponedjeljak u 17:02 sati primili dojavu očevidaca o dvojici surfera, jednom na wind, a drugom na kite surfu, u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru”, stoji u priopćenju. 

Obojici su uništena jedra i pali su u more, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula i Lučkom ispostavom Umag.

Službenici pulske Kapetanije su u 18 sati javili kako je jedan od dvojice surfera uspio doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula na daljnje medicinsko postupanje.

Potraga za surferom, spašavanje kod Lošinja

S obzirom na vremenske prilike na moru, nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, za što je iz MRCC Rijeka, uz raspoložive službenike pulske Kapetanije, angažirana Policijska uprava Istarska i Javna vatrogasna postrojba Pula, čiji službenici i pripadnici obavljaju kopnenu potragu, odnosno, tijekom noći dežuraju na pozicijama uz obalu na kojima je predviđena pojava nestalog surfera sukladno morskim strujama i smjeru vjetra, dodaje se u saopštenju. 

O događaju je obaviještena i hrvatska Obalna straža kako bi pripremila vlastite raspoložive pomorske i zračne potražno-spasilačke resurse. 

Za mladićem iz Slovenije potraga se nastavlja u utorak, kada vremenski uvjeti to dozvole.

Zadarska Pomorska policija pronašla je u utorak blizu osam sati na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja, neozlijeđenog 54-godišnjaka, čiji je nestanak prijavljen noćas.

Policijska uprava zadarska zaprimila je blizu jedan sat dojavu iz Lučke kapetanije Zadar o nestanku 54-godišnjaka na otoku Silba, a koji je tijekom ponedjeljka otišao obići svoje brodove u uvali Smardeča na Silbi. U potragu se uključila pomorska policija, Lučka kapetanija i mještani Silbe.

Jutros blizu osam sati na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja, članovi posade službenog plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, pronašli su neozlijeđenog 54-godišnjaka, priopćeno je iz zadarske PU.

Službenici Lučke kapetanije Zadru su po orkanskom nevremenu na moru, uspješno i u vrlo kratkom roku obavili hitan medicinski transport (MEDICO) teško ozljeđene 18-godišnje pacijentice s otoka Ugljana u Zadar, izvijestili su u utorak ujutro iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na Hvaru more preplavilo rivu

Orkansko jugo koje je u ponedjeljak poslijepodne pogodilo cijelu pbalu Hrvatske izazvalo je brojne probleme. Tako su stanovnici Dalmatinske zagore povremeno bili bez struje, a nestanaka struje bilo je i u Dubrovniku i Šibeniku, javljaju hrvatski mediji.

Na otoku Hvaru je, kako je javila Dalmacija Danas, sinoć blizu 23 sata prelaskom juga u lebić došlo do naglog dizanja razine mora što je izazvalo poplavu uz rivu.

U Splitui su vatrogasci intervenirali uglavnom zbog srušenih stabala, no veće materijalne štete nije bilo.

Zbog jakog vjetra na snazi su bila brojna ograničenja u cestovnom prometu, a u prekidu su bile i mnoge trajektne, brodske i katamaranske linije.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) za utorak predviđaju smirivanje vremena.

Meteoalarm više nije u crvenom, nego je na jadranskoj obali na snazi narančasto upozorenje, a već tijekom prijepodneva u većini dijelova Hrvatske slijedi djelomično razvedravanje.

Oblačnije, još povremeno s kišom ili pljuskom, zadržat će se uglavnom na sjevernom i južnom Jadranu te u gorskim predjelima.

Vjetar će slabjeti i na kopnu okrenuti na jugozapadni, dok će na Jadranu puhati umjeren do jak južni i jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se većinom između 16 i 21 Celzijev stupanj.

Izvor: Agencije