Hrvatska opozicija: Uklonite ploču ‘Za dom spremni’

Zbog spomen-ploče nedavno postavljene u Jasenovcu, trećina članova hrvatskog saborskog Odbora za ustav zatražila je hitnu sjednicu tog tijela.

Opozicija od Vlade traži da ploču što prije ukloni. Postavila ju je Udruga dragovoljaca Hrvatskih oružanih snaga (HOS) grada Zagreba u spomen na jedanaestericu svojih poginulih pripadnika.

Na ploči je ugraviran grb udruge koji sadrži i ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Situaciju dodatno komplicira činjenica da je udruženje s tim pozdravom registrirano u svom statutu i na pečatu. Grb se nalazi na zgradi vrtića u centru Jasenovca, ali i na službenom pečatu udruženja.

Sporna zakonitost

Ustaški pozdrav “Za dom spremni” brane vlasnici pečata, postavljači spomen-ploče.

“Mnogi hrvatski sinovi ginuli su pod oznakom ‘Za dom spremni’ i krenuli su u rat protiv velikosrpske agresije. Vama je sigurno poznato da je taj pozdrav na svim službenim dokumentima ustaške države? Meni je to na neki način nepoznato, jer to je stari hrvatski pozdrav – za dom spremni”, kazao je Ivan Friščić, predsjednik UD HOS grada Zagreba.

“HOS-ov pozdrav za vrijeme 90-tih, bez obzira na njihovu borbu, nije uzet i preuzet ni iz kakve stare hrvatske listine i srednjeg vijeka, jer ne postoji i laž je, nego sa jasnom asocijacijom na Drugi svjetski rat i na ustašku državu”, kaže historičar Tvrtko Jakovina.

No, bez obzira na to, udruga HOS unijela je taj pozdrav u svoj statut i stavila na pečat još 2002. godine.

“ZDS je zakonit, registriran, rješenja su tu, sve imamo po zakonu”, dodaje Friščić.

“Jest, registrirani su, registrirane su brojne druge stvari koje u ovoj zemlji ne bi trebale biti registrirane”, odgovara Jakovina.

Upitna registracija

Registracija je upitna čak i za one koji su je proveli –  Gradski ured za opću upravu. Kažu, zbog toga su u više navrata o tome tražili mišljenje mjerodavnog ministarstva. Odgovora nema.

“Ministarstvu uprave  upućen je  zahtjev odnosno zatraženo je mišljenje o tome mogu li se kao zakoniti ovjeravati statuti udruga koji u svojim odredbama sadrže tekst ‘Za dom spremni’. Do danas nismo dobili odgovor pa nismo ni riješili navedenu upravnu stvar odnosno odobrili zahtjev za usklađivanje statuta navedene Udruge sa zakonom jer čekamo traženo mišljenje”, navode iz Gradskog ureda za opću upravu.

Ministarstvo šuti i na naše upite o ovom slučaju, ali su zato u Saboru glasni. Opozicija traži hitnu sjednicu saborskog odbora za ustav o temi ploče u Jasenovcu, a od vlade traži – da je hitno ukloni, jer kažu imaju za to zakonsku osnovu. 

“Ustavni sud je potvrdio odluke prekršajnih sudova i više nema nikakve dvojbe o tome da li se radi tekstu koji bi bio dopušten. Pozdrav ‘Za dom spremni’ je u Hrvatskoj zabranjen, mehanizam za njegovo uklanjanje postoji, vlada samo treba odlučiti da ga primijeni”, ističe Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

HDZ ponavlja – osuđujemo sve totalitarne režime.

“Treba zapravo sve organizirati, pokušat napravit jedan dobar zakonski prijedlog tako da se kao cijelo društvo odredimo prema tom znakovlju”, kaže zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković.

Pozdrav koji je bio jedan od znakova i simbola ustaške države, ugraviran je na ploči u Jasenovcu, postavljenoj tek nekoliko kilometara od nekadašnjeg ustaškog logora.

U tom logoru je u Drugom svjetskom ratu ubijeno gotovo 80 hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata protivnika ustaškog režima.

Izvor: Al Jazeera