Hrvatska: Opozicija predala zahtjev za opoziv ministrice Dalić

Martina Dalić
Iz objavljenog iskaza Martine Dalić proizlazi da su premijer i vrh HDZ-a od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor (Reuters)

Hrvatska oporba službeno je u Sabor uputila zahtjev za opozivom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić jer je smatra odgovornom za angažman skupih savjetnika u restrukturiranju Agrokora, zbog čega je ostavku dao bivši izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Od potrebnih 30 oporba je za opoziv Dalić prikupila 37 potpisa zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika.

Vlada Hrvatske sada ima osam dana da se očituje o povjerenju ministrici gospodarstva i objasni njezinu eventualnu odgovornost u restrukturiranju Agrokora, a Sabor o njezinu povjerenju mora glasovati u roku 30 dana.

Oporbene stranke ranije su najavile da će tijekom dana ili najkasnije sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog za opoziv ministrice Dalić.

U oporbi smatraju da bi podjele unutar HDZ-a zbog Istanbulske konvencije mogli iskoristiti i u glasovanju protiv Dalić.

Nakon predaje zahtjeva predsjedniku Hrvatskog sabora politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je da je taktiziranje oporbe bilo uspješno, kao i u slučaju “noćne akcije” i amandmana s kojima su išli na Poslovnik.

‘Odlazak Ramljaka ne može abolirati Dalić’

“I u ovom slučaju pokazali smo da nismo jalova oporba, da će neki zastupnici HDZ-a večeras na Predsjedništvu imati i ovaj argument protiv Andreja Plenkovića i bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije. Tek sada se sve zakompliciralo”, ocijenio je Grmoja. To se vidi, kazao je, iz reakcije Plenkovića kad je rekao oporbi da bi volio vidjeti bahatost da ne podrže Istanbulsku konvenciju. Vidi se nervoza premijera i očito je da ne kontrolira vladajuću većinu kako bi volio, smatra Grmoja.

“Hoće li za naš prijedlog glasati vladajući ne znam, ali će neki večeras na Predsjedništvu HDZ-a sigurno reći da imaju i to oružje u rukama”, vjeruje Grmoja.

Po njegovu mišljenju, važnost inicijative jest u tomu što je dobar dio javnosti za to da Dalić ode, da je smatraju odgovornom za aferu u Agrokoru što se tiče savjetničkih plaća.

“Ne može me nitko uvjeriti da Dalić nije znala iz koje tvrtke dolazi Ramljak i jasno je da je to njena odgovornost”, ističe Grmoja.

“Vidjet ćemo kako će se se postaviti partneri HDZ-a i neki zastupnici jer neki od njih s nama komentiraju po hodnicima da bi Dalić trebala otići”, dodao je, kako prenosi Hina.

“Odlazak Ramljaka ne može abolirati Dalić. On je otišao, njegova tvrtka je zaradila milijune i ne vidim kakvu je on štetu pretrpio. Netko treba snositi političku odgovornost, a upravo je Dalić izabrala Ramljaka”, istaknuo je Grmoja.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je da bi “najoptimističnija varijanta bila da premijer naloži tajnici da napiše odluku o razrješenju, druga da sama dadne ostavku, a treća da je smijeni”. Pozvao je sve zastupnike da podrže oporbeni prijedlog.

“Klubovi čiji su predstavnici potpisali i nezavisni zastupnici čine između 67 i 70 zastupnika, što znači da još devet zastupnika vladajuće većine i tri zastupnika Kluba Neovisnih za Hrvatsku nisu potpisali, ali su najavili da će glasati za opoziv, tako da smo blizu. Vidjet ćemo tko će u ime Kluba HDZ-a podržati naš zahtjev”, rekao je Bauk.

“Što se glasova SDSS-a tiče, to je jedna dosta komplicirana, kompleksna i matematički složena računica u kojoj meni sve nepoznanice nisu poznate tako da trebamo čekati kolegu Pupovca da se malo jasnije izjasni,” dodao je.

Upitan očekuje li da vladajući tu raspravu stave odmah prvog dana iduće sjednice poslije aktualnog prijepodneva, Bauk je odgovorio da, kad je bila rasprava o opozivu Vlade, isto je bila popodne, pa je bila popraćena.

Dalić: Ja sam glavni autor ‘Lex Agrokora’

“To ovisi o predsjedniku Sabora, on odlučuje kada će staviti na dnevni red, a stavit će kada ne bude dileme hoće li svih 78 zastupnika vladajuće većine glasati drugačije nego ‘protiv’. Ako ne bude siguran, stavit će je zadnji dan, kao za ministra Marića. Ako bude siguran da će svi glasati ‘protiv’, a ne ‘suzdržan’ ili drugačije, onda će staviti odmah prvog dana poslovničkog roka”, smatra Bauk.

“Ima onih zastupnika HDZ-a koji bi u usmenom izjašnjavanju, bez kamera, rekli da je naš prijedlog u redu, ali će u Saboru ili vjerojatno poštivati stranačku stegu ili iz stranke izaći. Usudio bih se reći da je jedino HNS čvrsto ‘protiv'”, rekao je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je novinarima u Saboru kazao da prijedlog za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić “nije na razini potrebnoj da bi se tražila ostavka” te će u tom pitanju vladajuća većina biti jedinstvena.

Bačić se “apsolutno ne boji” da bi zastupnici vladajuće većine mogli uvjetovati glasovanje za Martinu Dalić s glasovanjem za Istanbulsku konvenciju.

Odgovarajući na pitanja zastupnika pred saborskim Odborom za gospodarstvo u veljači, Dalić je izjavila da nije u sukobu interesa u slučaju Agrokora te istaknula da je ona glavni autor Zakona o izvanrednoj upravi, poznatijeg kao “Lex Agrokor”.

“Ja sam glavni autor Zakona. Sve ove odredbe napisane su ili po mojim riječima, prekontrolirane od mene ili po mom nalogu. Posjedujem jedinstveno iskustvo u privatnom i u javnom sektoru, znanje, akademske titule, koje su mene identificirale kao najprikladniju osobu koju hrvatska vlada ima da bi se bavila ovim problemom”, rekla je Dalić.

Izvor: Al Jazeera i agencije