Hrvatska opozicija: Porezni teror zbog par kuna

Zdravko Marić, Ministar financija, Hrvatska
Komisija je obnovila postupak nakon što je procurio iskaz Dalić pred USKOK-om, po kojem je Marić učestvovao na više sastanaka nego što je priznao (Reuters)

Raspravu u Hrvatskom saboru o prijedlogu novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti oporba je u petak iskoristila za tvrdnje o ‘poreznom teroru’, navevši pojedine slučajeve zatvaranja kafića, ribarnica, pekara i drugih obrta zbog sitnih prekršaja, o čemu su posljednjih dana izvještavali hrvatski mediji, dok je ministar financija Zdravko Marić rekao da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala.

Branimir Bunjac iz stranke Živi zid i Gordan Maras iz Socijaldemokratske partije (SDP) upitali su ministra financija, koji je u sabornici, predstavio zakonski prijedlog, zašto se zatvaraju cvjećarnice i pekarnice zbog 10 ili 15 kuna (1,35 ili 2,01 eura).

“Apeliram na Vas da malo popustite stegu, odnosno da ne kažnjavate ljude za pet (67 eurocentra), 10, 15 kuna, imamo ogromnu pomamu kazni. Ako žena ne stigne izdati račun za margaretu cvijet od 10 kuna u Koprivnici, na 15 dana joj se zatvori lokal”, kazao je Maras, kako prenosi Hina.

Svaki drugi nadzor nepravilnost

Miro Bulj iz Mosta ustvrdio je, pak, da se s 10 tisuća kuna kažnjavaju voćari koji nisu prijavili berbu u vrgoračkom kraju, dok s druge strane Agrokor koristio 10 milijardi kuna (1,34 milijarde eura) mjenica bez pokrića.

Istaknuvši kako ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, ministar financija Zdravko Marić je rekao da se krajnjim mjerama nikad ne ide na prve bagatelne prekršaje, a da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala.

 “Od početka godine provedeno je preko 13 tisuća nadzora različitih vrsta po osnovi fiskalizacije u prometu gotovine i u prosjeku je 45 posto utvrđenih nepravilnosti, znači svaki drugi nadzor utvrdi nepravilnost. Statistika krajnjih mjera na razinu su 2 posto od ukupnih aktivnosti nadzora, slijedi nakon nekoliko tjedana i analize rizika”, rekao je ministar financija.

Izvor: Agencije