Hrvatska opet kreće u nabavku borbenih aviona

Otvaramo novu stranicu i pokrećemo novi proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, rekao je Andrej Plenković (Luka Stanzl / Pixsell)

Hrvatska Vlada je osnovala Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, a u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora, po kojima Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim zrakoplovima.

“To je strateški projekt cijele države visoke financijske vrijednosti, koji mora biti transparentan i zakonit”, rekao je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, prenosi Hina.

Time Hrvatska ponovno kreće u proces nabave eskadrile borbenih zrakoplova, kako bi hrvatsko zrakoplovstvo bilo u stanju nadzirati hrvatsko nebo samostalno i u skladu s NATO standardima.

‘Nije isto sa i bez borbenih aviona’

Odlukom se hrvatska Vlada, dodao je Krstičević, obvezala pokrenuti proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, imajući u vidu potrebne sposobnosti i raspoložive financijske mogućnosti države.

“Smatram da Hrvatska vojska i država nisu iste sa i bez nadzvučne borbene komponente hrvatskog ratnog zrakoplovstva. S borbenim zrakoplovstvom jače su i Hrvatska vojska, i hrvatska država”, naglasio je Krstičević.

“Otvaramo novu stranicu i pokrećemo novi proces nabave višenamjenskoga borbenog zrakoplova”, istaknuo je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Neophodno obučiti pilote

Zadaća Međuresornog povjerenstva, navedeno je tokom sjednice Vlade u Zagrebu, priprema je i provedba postupka nabave višenamjenskoga borbenog aviona te predlaganje Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Osim toga, ovo povjerenstvo treba pronaći moguće opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te u vezi s time predložiti Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

“Pitanje obrane i nabave višenamjenskog borbenog aviona je nadstranačko, traži potporu pozicije i opozicije. Zato smatramo kako je važno da se Hrvatski sabor uključi u taj proces”, rekao je Krstičević.

Zajedno u složen projekt

Prema njegovim riječima, radi se o složenom projektu, koji se može realizirati samo uz zajedništvo i potporu svih institucija.

Međuresorno povjerenstvo bit će sastavljeno od predstavnika Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Ureda predsjednika Vlade, predsjednika i potpredsjednika Odbora za obranu, Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Sigurnosno obavještajne agencije, Vojno-sigurnosno obavještajne agencije i Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prvi pokušaj nabave zrakoplova F-16 Barak od države Izrael nije realiziran jer SAD nije omogućio potrebne garancije za navedeni borbeni zrakoplov, zbog preinaka koje je na njemu napravila izraelska strana.

Izvor: Agencije