Hrvatska odustala od prodaje Carga Rumunjima

Grampet grupa je bila potencijalni kupac HŽ Carga (Al Jazeera)

Vlada Hrvatske je danas i formalno odustala od prodaje 75-postotnog poslovnog udjela u HŽ Cargu rumunjskoj Grampet Grupi. 

Hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je na sjednici Vlade podsjetio da su pregovori s Grampetom prekinuti, jer je tijekom njih došlo do značajnijih odstupanja od uvjeta iz obvezujuće ponude Grampet Grupe.

Hajdaš Dončić kaže kako Rumunji u pregovorima nisu ponudili dokaze da mogu pribaviti zamjenska jamstva za trenutno važeća državna, a nisu dostavili ni program restrukturiranja.

Neprihvatljivi zahtjevi

Za Vladine pregovarače bilo je neprihvatljivo i Grampetovo traženje jamstva države da u idućem razdoblju na tržište neće ulaziti drugi operatori, te da država na sebe preuzme trošak zbrinjavanja viška zaposlenika.

Dodao je kako za Vladu nije bio prihvatljiv ni zahtjev za provođenjem još jednog dubinskog snimanja HŽ Carga, budući su tijekom prethodna dva na uvid pruženi svi raspoloživi podaci.

Premijer Zoran Milanović je na to kazao kako je jučer u Bukureštu priveden predsjednik Uprave Grampet Grupe (Gruica Stoica).

Nakon što su propali pregovori s Grampetom, resorno Ministarstvo dalo je Upravi i sindikatima HŽ Carga ultimatum da u roku od 14 dana, od ponedjeljka ovoga tjedna, moraju prihvatiti plan restrukturiranja koji je izradilo Ministarstvo, inače će tvrtka ići u stečaj s likvidacijom.

Plan koji predlaže Ministarstvo uključuje odlazak 1.100 radnika do kraja godine putem otpremnina ili izdvajanja djelatnosti koje ne ulaze u osnovno poslovanje, trenutno smanjenje plaća za 20 posto za vrijeme trajanja cijelog procesa restrukturiranja, te smanjenje otpremnina i drugih prava za tehnološki višak.

HDSSB i laburisti traže ostavku ministra

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje  i Hrvatski laburisti – Stranka rada zatražili su ostavku ministra Siniše Hajdaša Dončića.

Laburist Mladen Novak otišao je i korak dalje. “Ministar treba dati ostavku, ali i premijer s obzirom na sve što se događa u tome sektoru”, rekao je Novak.

Boro Grubišić  (HDSSB) je objasnio kako o sudbini HŽ Carga ovisi budućnost ne samo tri i pol tisuće djelatnika te tvrtke, nego i djelatnost i razvoj luke Rijeka, željeznice, niza drugih tvrtki, odnosno budućnost preko 19 tisuća djelatnika.

Zato, kaže, nije nezanimljiva vijest da je Stoica uhapšen u vezi s mitom koje je davao za privatizaciju rumunjskog carga.

Zanimljivom je ocijenio i kronologiju Grampet grupe, kao jedine koja se javila na tender za privatizaciju HŽ Carga, iako je na početku bilo interesanata iz Austrije, Češke s povoljnijim uvjetima.

Izjave iz Grampet grupe govore da kontakti s hrvatskom Vladom postoje od siječnja prošle godine, a tender je raspisan u lipnju, rekao je Grubišić, upitavši kolege “govori li to vama nešto”?

HDSSB-ov zastupnik tvrdi i da je Hajdaš Dončić zabranio Upravi HŽ Carga bilo kakva ulaganja i novčane transakcije bez njegova znanja.

“Sad kad se Stoica našao na udaru rumunjskog pravosuđa, mislim da je vrijeme da zbog stanja u HŽ Cargu i ukupnog stanja na željeznici, gdje vladaju kumovski i rodbinski odnosi, ministar podnese ostavku”, rekao je  Grubišić.

Gruia Stoica uhićen zbog sumnje na mito

Rumunjski tajkun Gruia Stoica, vlasnik Grampet grupe, priveden je u srijedu navečer u Bukureštu na ispitivanje u nacionalno ravnateljstvo za borbu protiv korupcije (DNA), javio je rumunjski informativni portal Mediafax, kako javlja Hina.

Tužitelji su za Stoicu tražili mjesec dana pritvora, jer se ranije nije odazvao na saslušanje u DNA. Istražiteljima je tvrdio da nije u Bukureštu, ali su ga oni u srijedu pronašli na kućnoj adresi.

Stoicu se sumnjiči da je s tri milijuna eura potplatio odvjetnika Doru Bostinu kako bi saznao koju cijenu rumunjska državna željeznička kompanija za prijevoz tereta CFR Marfa nudi za posao prijevoza ugljena za rumunjsku energetsku kompaniju Complexul Energetic Oltenia.

Stoica je potom ponudio nižu cijenu i pobijedio na natječaju za taj posao vrijedan 48 milijuna eura.

Izvor: Agencije