Hrvatska odgovorila Sloveniji o granici

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva (EPA)

Hrvatska ostaje spremna na dijalog sa Slovenijom u cilju pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja za otvoreno granično pitanje, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, poručivši da ne želi ulaziti u “kontraproduktivne medijske rasprave” o tom pitanju.

“Republika Hrvatska ostaje spremna na dijalog i vjeruje kako priopćenjima nije potrebno podizati napetosti, već upravo suprotno, kako je kroz miran i staložen razgovor moguće doći do obostrano prihvatljivog rješenja ovog pitanja, u duhu višestoljetne dobrosusjedske tradicije između Hrvatske i Slovenije”, kaže se u saopćenju MVEP-a.

Intervju hrvatskog šefa diplomatije

Tako je hrvatsko ministarstvo odgovorilo na saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Slovenije o otvorenom graničnom pitanju objavljenom u petak.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u petak na intervju hrvatskog ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana za televiziju N1 u kojem je početkom sedmice govorio o svom neformalnom susretu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom ovog ljeta prilikom njegova odmora u Hrvatskoj, odbacivši njegove navode vezane na interpretaciju arbitraže, te se osvrnulo na historiju spora o graničnom problemu i ponovilo stajališta službene Ljubljane o tom pitanju.

Reagirajući kritički na izjave Grlića Radmana, posebno one povezane s arbitražom o granici, slovensko ministarstvo je u izjavi navelo da je u njima hrvatski ministar iznio više neistina koje Slovenija odlučno odbacuje, prenijela je Slovenska novinska agencija STA.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva.

Izvor: Agencije