Hrvatska: Od danas strožije mjere zbog skoka broja zaraženih

Krizni stožer donio je nove mjere (EPA)

U Hrvatskoj danas stupaju na snagu strožije epidemiološke mjere koje je Krizni stožer danima najavljivao zbog naglog skoka zaraženih tokom posljednjih dana.

Prema novim pravilima obavezno je nošenje maski u prodavnicama, javnom prijevozu, medicinskim ustanovama…

Maske će morati da nose i zaposleni u kafićima i restoranima, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Index.

Prema odluci o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja, na kojima je prisutno više od 100 učeniska, organizatori su obavezni da dostave obavještenje teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite elektronskom poštom, najkasnije 48 sati prije planiranog početka događaja.

Obavještenje mora da sadrži svrhu, mjesto, dan, vrijeme održavanja i podatke o kontakt osobi te očekivanom broju učesnika.

Strožije mjere i na granici

Organizatori okupljanja sa više od 100 učesnika moraju da vode pisanu evidenciju o svim učesnicima, a krizni epidemiološki štab preporučuje da se na skupove ne pozivaju starije osobe ili hronični bolesnici.

Maske moraju da nose svi koji pružaju usluge na okupljanjima, osim muzičara, a uz to je potrebno da im stalno bude na raspolaganju dezinfekciono sredstvo za ruke.

Ima tu još konkretnih pravila, pa tako hranu i napitke svaki gost mora da dobije u individualnim porcijama, a svaki plesač mora da ima četiri kvadrata prostora za sebe.

Zabranjeno je rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Još u subotu je počela primjena strožijih mjera na granici koje za sve državljane zemalja nečlanica Evropske unije znače obavezni negativni test na korona virus, ne stariji od dva dana ili obaveznu četrtanestodnevnu samoizolaciju.

Izvor: Agencije