Hrvatska: Obrađuju tuđe parcele i naplaćuju poticaje

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj otkrili su da im je bez njihovog znanja zemljište upisano u ARKOD, odnosno sistem kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih poticaja.

Omogućeno je to uredbom koja je stupila na snagu prošle godine te se bilo ko u notarskom uredu mogao prijaviti da obrađuje tuđu parcelu i bez znanja pravog vlasnika naplatiti poticaje.

To je otvorilo mogućnosti i za niz zloupotreba i prevara, no kontrole i nove uredbe trebale bi tome stati ukraj. 

Umjesto aronijom, Divna Trsteljak posljednjih mjeseci bavila se istjerivanjem pravde na vlastitom poljoprivrednom zemljištu.

Naime, nekolicina nepoznatih osoba u sistem za isplatu poticaja lažno su se prijavili kao obrađivači njene zemlje.

„Ja kao poljoprivredni proizvođač se ne mogu javiti u ARKOD jer je moja parcela mala, međutim dotične osobe su moju parcelu  spojili sa susjednim parcelama. Uzimaju se slobodne parcele pod nekim upitnikom i onda se one ucrtaju kao zemljište koje oni obrađuju“, kaže.

Moguće je to bez posebnih dokaza o vlasništvu ili bilo kakvom ugovoru, primjerice o najmu. Dovoljna je bila izjava dva svjedoka koji tvrde da određena osoba neku zemlju doista obrađuje.

„Agencija za plaćanje u poljoprivredi tako predane zahtjeve primala je od 2015. Tako je od u posljendih godinu i pol više od šest tisuća obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava povećalo površinu zemljišta koja obrađuju, i došli su u poziciju da dobiju poticaje“, izvještava Ana Mlinarić, novinarka Al Jazeere.

Najavljena kontrola 

Svi će ti slučajevi biti prekontrolirani, kaže novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Uredba se ukida, a za kraj sedmice najavljuje novu.

“Tražit ćemo izjave privatnog poljoprivrednog vlasnika da on da potpis kao dopuštenje za raspolaganje i time ćemo izbjeći sve ovakve i slične slučajeve. Mešetarenje poljoprivrednim zemljištima, ili ne daj Bože poticajima, nećemo dopustiti ni u kojem dijelu“, dodaje.

No, ministar iz SDP-ove vlade Tihomir Jakovina, koji je omogućio prijavu uz izjave svjedoka – kaže da je to bila dobra ideja. Mnoga poljoprivredna zemljišta nemaju čiste vlasničke papire i tako bi ostala neiskorištena.

“Vlasništvo nije uvjet ni u jednoj državi članicvi EU pa ne može biti ni u Republici Hrvatskoj. Podnositelji koji podnose zahtjeve za poticaje odgovorni su za ono što prijave agenciji za plaćanje, a te agencije za plaćanje i inspekcijske službe moraju na određenom uzorku vršiti kontrole”, dodaje.

Godišnje zakon propisuje da se minimalo pet posto nasumično odabranog zemljišta koje je prijavljeno za poticaje mora provjeriti. U ovom slučaju ministarstvo i vlasnike zemljišta poziva na kontrolu.

Vlasništvo, tvrde nadležni, nije upitno i umiruju – ni lipa  poticaja još nije isplaćena, jer prvi rokovi dolaze u novembru, do kada bi ovu priču trebali ispraviti.

Izvor: Al Jazeera