Hrvatska obilježava 25 godina državnosti

Hrvatska u subotu obilježava Dan državnosti.

Prije tačno 25 godina –  25. juna 1991. godine – Hrvatski sabor odlučio je pokrenuti postupak razdruživanja od ostalih republika tadašnje Jugoslavije.

To je učinjeno na osnovu volje građana iskazane na referendumu održanom 19. maja 1991. godine.

Četvrt stoljeća državnosti obilježava se polaganjem vijenaca i svečanom sjednicom Sabora, u prisustvu predsjednice države te predsjednika Vlade i Sabora.

“Danas imamo svoju državu, ali moramo uložiti još u gradnju njezinih institucija. Nećemo se uvijek složiti oko svih ciljeva, ali kao narod moramo biti složni. Kao što smo 1991. godine bili složni, danas moramo biti složni da svojim građanima osiguramo bolji život”, rekao je premijer Tihomir Orešković.

“U budućem razdoblju moramo se oslobodtiti ideoloških prijepora koji nas koče. Tu posebno mislim na Drugi svjetski rat. Svim žrtvama moramo iskazati poštovanje”, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Nestabilan politički trenutak

Željko Reiner, predsjednik Sabora, rekao je kako političari imaju najveću odgovornost.

“Imamo najveću odgovornost da ostvarimo bolji život naših građana, jer građani to od nas očekuju. Stoga preuzmimo odgovornost da što prije popravimo ovo neizdrživo stanje.”

Svečanoj sjednici Sabora prisustvovalo je samo dvadesetak zastupnika.

Tokom prijepodneva predstavnici vlasti su položili vijence na spomen-obilježje poginulim braniteljima.

Godišnjicu Hrvatska dočekuje u nestabilnom političkom trenutku, s tehničkom Vladom i parlamentom, a u septemrbu slijede vanredni parlamentarni izbori.

Izvor: Al Jazeera i agencije