Hrvatska obećala pomoć u stvaranju Vojske Kosova

General Mirko Šundov u trodnevnoj je posjeti Kosovu (Ministarstvo obrane Republike Hrvatske)

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov poručio je, za posjeta Prištini, da će Hrvatska i dalje pridonositi miru i sigurnosti na Kosovu te pružati stručna znanja i iskustva Ministarstvu obrane i Kosovskim sigurnosnim snagama na putu u članstvo u regionalnim inicijativama.

Ministarstvo obrane Hrvatske objavilo je da Šundov s izaslanstvom boravi u trodnevnom službenom posjetu NATO-ovoj operaciji potpore miru na Kosovu (KFOR) i hrvatskim vojnicima u toj misiji, te Ministarstvu obrane Kosova i Kosovskim sigurnosnim snagama.

Prema prištinskoj Kohi, Šundov je izjavio da “Hrvatska trenutačno pridonosi svojim sudjelovanjem u snagama KFOR-a na Kosovu i misiji potpore na transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga”.

Vlada Kosova objavila je da su odnosi Kosova i Hrvatske “aktivni i prijateljski”, a da se pitomci Kosovskih sigurnosnih snaga obrazuju u Hrvatskoj vojsci, dok je određeni broj na tečajevima obuke za obranu.

Haradinaj zahvalio Šundovu

“Cilj suradnje jest nastavak zajedničkih vježbi, posjeta i dijaloga između institucija dviju država, kao i razmjena informacija o regionalnim sigurnosnim pitanjima”, navodi se u priopćenju.

Osim s ministrom obrane Kosova Rrustemom Berishom i zapovjednikom Kosovskih sigurnosnih snaga Rrahmanom Ramom, Šundov je razgovarao i s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem.

Šundovu je Haradinaj zahvalio na posvećenosti Hrvatske da podrži i pridonese institucionalnoj izgradnji vojnih i sigurnosnih struktura na Kosovu te obećao još veću opredijeljenost Kosova na unaprjeđenju te suradnje.

Prethodno se, prvog dana posjeta, Šundov sastao sa zapovjednikom KFOR-a, talijanskim generalom Lorenzom D'Addariom, te pripadnicima hrvatske komponente u sastavu te misije.

Izvor: Agencije