Hrvatska obećala pomoć Turskoj na putu prema EU

Andrej Plenković se u Zagrebu sastao s turskim ministrom unutrašnjih poslova Suleymanom Soyluom (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski premijer Andrej Plenković obećao je, u razgovoru s turskim ministrom unutarnjih poslova Suleymanom Soyluom, da će se Hrvatska za svog predsjedanja Europskim vijećem nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog i suradnju Unije s Turskom.

“Premijer Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2020. godine, poručivši kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog i suradnju EU-a s Turskom”, priopćila je hrvatska Vlada.

Plenković je naglasio važnost provedbe dogovora EU-a i Turske o kontroli migracija.

Tradicionalno dobri politički odnosi

Također je podsjetio da više od 6.500 policajaca svakodnevno štiti hrvatsku granicu te daje velik doprinos u sprječavanju ilegalnih migracija.

Soylu je izvijestio hrvatskog premijera o naporima koje Turska ulaže u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovanja ljudima, kao i terorizma.

Plenković i Soylu su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim političkim odnosima Hrvatske i Turske, koji se pozitivno razvijaju još od vremena hrvatske neovisnosti.

Naglasivši kako trgovinska razmjena te turske investicije u Hrvatskoj bilježe rastući trend, hrvatski se premijer založio za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Izvor: Agencije