Hrvatska: Novi sud za učinkovitije pravosuđe

Povodom Europskog dana pravosuđa pojedini sudovi u Hrvatskoj otvorili su svoja vrata zainteresiranoj javnosti. Većini je zajedničko to da su preplavljeni neriješenim predmetima, kojih je u Hrvatskoj ukupno više od 490.000. 

Za brže i učinkovitije pravosuđe Hrvatska se odlučila osnovati i novi, Visoki kazneni sud. 

Zatrpani poslom – najbolji je to opis stanja na Općinskom sudu u Novom Zagrebu. Predmeta svih vrsta – od pljački do ovrha i zemljišno-knjižnih sporova – ne manjka jer je prošle godine ovaj sud preuzeo nadležnost tri druga suda.   

Drugostupanjski sud za žalbe

“Riješili smo 12.068 spisa, što znači da smo sada na 13.934 spisa, a s time se zapravo i možemo pohvaliti jer smo riješili više od onoga što smo zaprimili”, kaže Ivana Šeparović Bradica, sutkinja Općinskog suda u Novom Zagrebu. 

Na državnoj razini  godišnje se riješi sedamdesetak tisuća predmeta, no i dalje ima više od 490.000 neriješenih, kojima se bavi 77 sudova. 

Prosječno trajanje spora je između jedne i dvije godine. Za brže i učinkovitije pravosuđe, država je odlučila osnovati novo sudsko tijelo – Visoki kazneni sud. 

“O žalbama na presude općinskih sudova u Hrvatskoj sada odlučuje 15 županijskih sudova. Njihove odluke ponekad znaju biti vrlo različite, stoga će tu ulogu ubuduće preuzeti Visoki kazneni sud koji bi trebao ujednačiti sudsku praksu. Također, žalbe na presude županijskih sudova više se neće slati Vrhovnom sudu, nego će i o njima ubuduće odlučivati Visoki kazneni sud”, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

“Visoki kazneni sud Republike Hrvatske bio bi drugostupanjski sud za žalbe prekršajnih sudova te općinskih i žalbenih sudova u kaznenim predmetima. Time bi se dobila ujednačenija sudska praksa i brže rješavanje drugostupanjskih predmeta”, kažu u Ministarstvu pravosuđa. 

Primjer neujednačene prakse bilo je izručenje dvojice čelnika jugoslavenske službe državne sigurnosti Njemačkoj – Josipa Perkovića zagrebački je Županijski sud pristao izručiti, dok je istoimeni sud u Velikoj Gorici odbio izručiti Zdravka Mustača. 

Spajanje općinskih i prekršajnih sudova

Uvođenje novog suda, smatraju odvjetnici, jamčit će pravnu sigurnost. 

“I da nema nikakvih intencija i straha da će neki drugi motivi utjecati na donošenje pravedne i zakonite odluke”, kaže odvjetnik Mate Matić te na pitanje događa li se to danas, odgovara: “Nažalost, to se događa i to svakako moramo izbjeći”. 

Ministarstvo pravosuđa najavljuje i spajanje općinskih s prekršajnim sudovima. 

Kod prvih je, kažu, uočeno previše, a kod drugih premalo predmeta, zbog čega će se posao među sucima podijeliti ravnomjernije.

Izvor: Al Jazeera