Hrvatska: Novi štrajk mašinovođa u subotu

U Hrvatskoj cijelu sedmicu traje poremećaj u saobraćaju – zračnom, ali i željezničkom.

I dok se već treći dan zaredom, zbog štrajka pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, aviosaobraćaj odvija neredovno, u četvrtak iz solidarnosti nisu išli ni vozovi.

Sindikat mašinovođa sve vozove u Hrvatskoj zaustavio je na dva sata.

“Da sam na glavni zagrebački kolodvor došla s namjerom da negdje otputujem, ne bih to mogla učiniti sve do 14 sati, jer je tačno u podne krenuo štrajk Sindikata strojovođa Hrvatske” kaže reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić, koja izvještava iz Zagreba.

Ovoga puta mašinovođe ne štrajkuju zbog sebe, već iz solidarnosti prema uposlenicima Croatia Airlinesa.

Oni već tri dana pregovaraju sa Upravom o novom kolektivnom ugovoru, prema kojem bi im se trebala umanjiti materijalna prava za 1.300.000 eura, ali i slobodni dani, te dani godišnjeg. Zbog ovog protesta solidarnosti u četvrtak 117 vozova prometuje s problemima, 29 njih neće uopće voziti, dok će dio voziti skraćenim relacijama i sa zakašnjenjima.

Štrajk i u subotu

Mašinovođe u Hrvatskoj ove će sedmice štrajkovati još jednom, u subotu, kada će ponovnim zaustavljanjem vozova upozoriti na stanje u putničkom prevozu.

“Rekli su da će voz krenuti tek u dva sata. Pa evo, strpljivo čekamo, ali lijep je dan”, kaže Gerry iz SAD-a, dok drugi putnik, Phillis, dodaje: “I dobro smo.”

Ne žali se puno ni putnica Tea iz Slovenije: “Nije da sam u nekoj žurbi, nije nešto vitalno, tako da, što se mene tiče, samo neka.”

Pregovore i štrajk u Croatia Airlinesu komentirao je i premijer Zoran Milanović. Sindikalne borbe vidi kao važan element demokratije, ali kaže, rezovi su jedina opcija.

“Treba shvatiti da je alternativa promjenama koje tražimo – nestanak. Nema je. I nitko ju neće htjeti kupiti, nego će preuzeti naše letove. E sad, ako se ne vjeruje Upravi i ljudima koji vode tvrtku, ne vjeruje se, ali ja pozivam da se vjeruje”, kaže hrvatski premijer.

Štrajk se nastavlja, a Uprava i sindikati ni u četvrtak nisu pronašli zajednički jezik.

Izvor: Al Jazeera