Hrvatska nemoćna protiv plagijata

I kad se konačno utvrdi kršenje etičkih normi, najčešće zbog plagijata, nema nikakvih sankcija, tvrde u Hrvatskoj (EPA)

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju upozorio je da se hrvatski znanstveni sustav teško nosi sa čestim kršenjem etičkih normi, najčešće plagijata, pa bi bilo potrebno osnovati posebna tijela koja bi brzo i učinkovito rješavala plagijate i propisivala primjerene sankcije.

Ključna je to tvrdnja iz posljednjeg službenog izvješća o radu tog odbora, koji djeluje pri hrvatskoj Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Odbor se u razdoblju od rujna 2014. do siječnja 2016. godine sastao 12 puta i unatoč otporu stabilno funkcionirao, ali se jučer slomio, što je agenciji Hina potvrdio i Vlatko Silobrčić, predsjednik u ostavci.

Glavni problem s kojim se navedeni odbor suočio jeste nemogućnost da procesuira slučaj navodnog plagijata ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića.

Među predmetima o kojima je odlučivao Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, prema Silobrčićevim riječima, nije se našla prijava protiv filozofa Pave Barišića, čije je dovođenje u vezu s mogućom ministarskom dužnošću navelo prijavitelje iz veljače 2011. godine da podsjete na neriješeni slučaj njegovog navodnog plagijata u časopisu Synthesis Philosophica.

Ipak pronađene neriješene prijave

Potom je Silobrčić obznanio da je u arhivi prošlog saziva Odbora pronašao četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na aktualnog ministra Pavu Barišića te da će one biti razmotrene na sjednici Odbora.

“Odbor će razmotriti sve četiri prijave i vidjeti ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje”, rekao je ranije Silobrčić.

U izvješću koji je podnio Hrvatskom saboru, Silobrčić se požalio da Odbor ima ograničene utjecaje na ponašanje sudionika u znanosti i visokom obrazovanju zbog čega je u nekoliko navrata upozoravao sveučilišne i druge znanstvene institucije na njihove obaveze.

U tom smislu, Odbor je uputio dopis svim sveučilištima i javnim ustanovama u kojima je “upozorio na veliki broj plagijata s kojima se Odbor susreo”.

“I kad se konačno utvrdi kršenje etičkih normi, najčešće zbog plagijata, nije bilo nikakvih sankcija”, navodi se u izvješću.

Stoga je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u dopisu Saboru predložio da se razmisli o osnivanju posebnih tijela za pitanja plagijata, koja bi ih brzo i učinkovito rješavala i pripisivala primjerene sankcije.

O jučerašnjoj sjednici Odbora, koja je trebala imati na dnevnom redu slučaj navodnog plagiranja aktualnog ministra Pave Barišića, nije bilo nikakvih izjava ni priopćenja.

U međuvremenu je, pak, procurila informacija da je Silobrčić podnio ostavku.

Izvor: Agencije