Hrvatska nema Plan gospodarenja otpadom

Prije nego se raspala, vlast u Hrvatskoj nije uspjela donijeti Plan gospodarenja otpadom.

Oko usvajanja tog važnog dokumenta, na koji se Hrvatska obvezala Europskoj komisiji, donedavno vladajući partneri HDZ i MOST imali su oprečne stavove i nisu se uspjeli usaglasiti.

Problem je ostavljen idućoj Vladi, dok Hrvatskoj, zbog otezanja, prijete kazne iz Brisela i gubitak 475 miliona eura fondovskog novca.

Na mjestu jednog brda u okolini Samobora donedavno je bilo golemo odlagalište otpada. Nešto više od godinu dana i 15 miliona eura trebalo je gradu Samoboru da ga modernim metodama sanira, zatrpa zemljom i pretvori u zelenu površinu.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak zadovoljan je učinjenim, jer se odlagalište nalazi u neposrednoj blizini vodocrpilišta.

„Odlagalište je bilo deset godina neaktivno, i kao takvo je bilo zrelo za konzerviranje, pošto se nekoliko stotina metara od nas nalazi vodocrpilište Strmec“, dodaje.

„Ovo je jedan od rijetkih primjera sanacije divljih odlagališta u Hrvatskoj, zemlji koja već mjesecima kasni s donošenjem plana gospodarenja otpadom za idućih šest godina. Obaveza je to prema Europskoj komisiji“ izvještava Ivan Vrdoljak, novinar Al Jazeere.

Plan kasni dvije godine

Ljubomir Majdanžić, v.d. direktor Fonda za energetsku učinkovitost kaže da je plan trebalo usvojiti prije dvije godine i da je to učinjeno tada sada se Hrvatska ne bi nalazila u problemima.

Plan je trebao biti usvojen na prošlosedmičnoj sjednici tehničke Vlade, što je na kraju odgođeno i ostavljeno budućoj vlasti. Razlog, HDZ se usprotivio prijedlogu MOST-ovog ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića, koji bivše koalicione partnere optužuje da su državni interes podredili privatnom.

„Jedna velika politička stranka je stala na stranu pojedinih interesa, a nauštrb općeg javnog interesa. Veliki centri se grade, to su veliki skupi objekti za koje samo dokumentacija vrijedi u milijunima kuna“, dodaje.

Umjesto gradnje trinaest regionalnih centara za upravljanje otpadom, koje je zazivala bivša vlast, MOST je zamislio jeftiniji plan sa stotinjak manjih reciklažnih objekata diljem zemlje i insistirao na jačem razdvajanju otpada već u kućanstvima.

Takav plan HDZ je smatrao nezakonitim i neprovedivim, a njihov ministar graditeljstva Lovro Kuščević tvrdi da je gotovo neizvediv na terenu.

„Ako bi se plan i donio u ovakvom obliku, to bi značilo izmjene 70-ak prostornih planova županija, gradova i općina i izradu strateških procjena za te planove, a to su milijuni kuna i rokovi od nekoliko godina“, dodaje.

Protiv i Europska komisija

Prijedlogu se usprotivila i Europska komisija pa bivši ministar, koji dolazi iz redova SDP-a Mihael Zmajlović i proziva Vladu da je o pitanju zaštite okoliša samo gubila vrijeme. 

„Znali su da neće prihvatiti takav plan, ali su mrcvarili hrvatsku javnost, zaustavili sve projekte i sada se postavlja pitanje tko će odgovarati za sve to? To je dvije milijarde kuna posla u ovoj godini“, dodaje.

Dok Hrvatska čeka izvanredne parlamentarne izbore, vrijeme curi. 

„Ne usvoji li do kraja ove godine plan gospodarenja otpadom, Hrvatska bi već iduće mogla ostati bez 475 milijuna eura iz Kohezijskog fonda Europske unije. Taj novac namijenjen je upravo učinkovitijem gospodarenju otpadom“ javlja Ivan Vrdoljak, novinar Al Jazeere.

No, i dalje se ne zna ko će, kako i kada donijeti taj plan.

Izvor: Al Jazeera